Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie

Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie


Zdjęcie - Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku to właśnie chałwowy mazurek jest moim ulubionym. Jeśli nadal nie zdecydowałaś/eś się na swoje wielkanocne ciasto bardzo Ci go polecam!


Zdjęcie - Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/przepis własny, składniki na 1 mazurek/
spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
wierzch:
- 200 g chałwy waniliowej
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła

dekoracja:
- czekoladowe jajka
- ok. 30 g pokruszonej chałwy waniliowej

Z mąki, otrębów, żółtka, odrobiny ekstraktu, soli i masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem chałwowy.
W rondelku umieszczam śmietanę, masło i pokruszoną chałwę.
Rozpuszczam na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomagam sobie rózgą- dzięki temu pozbywam się grudek chałwy. Przygotowany krem odstawiam na bok.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego prostokąt.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 18 minut- na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję kremem, dekoruję pokruszoną chałwą i czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!



Zdjęcie - Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!


______________________________♥____________________________


Kategorie przepisów