Wielkanocna babka z zajączkiem
Dopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :)
Składniki na ciasto ciemne:
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały aromat cytrynowy
- cukier puder do posypania
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto całkowicie wystudzić, i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki (fot.3). Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim, na stojąco w keksówce (fot.4). Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę (fot.5). Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki (fot.6). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu wierzch babki posypać cukrem pudrem.
Źródło: edicook
drukuj przepis