Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku

Zdjęcie - Ryż po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba;-) Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku. Może stanowić samodzielne danie, ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Zdjęcie - Ryż po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
  • 1 mała cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 0,5 szkl. bulionu,
  • oliwa,
  • kukurydza z puszki lub słoika,
  • fasola czerwona z puszki lub słoika,
  • papryka czerwona,
  • pół małej papryczki chilli ( lub cała),
  • pół pęczka kolendry,
  • sól, papryka słodka w proszku, chilli, kumin.

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wrzucić kukurydzę i fasolę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą, papryką i kuminem. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.


Kategorie przepisów