Ryż po meksykańsku
Po świętach mamy przesyt mięsa, ale jeść coś trzeba;-) Proponuję ryż smażony z warzywami po meksykańsku. Może stanowić samodzielne danie, ale również być dodatkiem do mięs typowych dla kuchni Meksyku.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu pełnoziarnistego lub długoziarnistego,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 0,5 szkl. bulionu,
- oliwa,
- kukurydza z puszki lub słoika,
- fasola czerwona z puszki lub słoika,
- papryka czerwona,
- pół małej papryczki chilli ( lub cała),
- pół pęczka kolendry,
- sól, papryka słodka w proszku, chilli, kumin.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente ( w stosunku 1:2,5). Postarać się, żeby raczej był niedogotowany (długoziarnisty gotuję około 13 minut). Przepłukać zimną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wrzucić kukurydzę i fasolę. Dodać ryż, chwilę smażyć, następnie zalać bulionem. Podsmażyć całość do wchłonięcia płynu. Doprawić solą, papryką i kuminem. Na koniec dodać pokrojoną kolendrę. Podawać jako dodatek do mięs lub warzyw, ewentualnie jako samodzielne danie.