Wielkanocne smoothie z rzeżuchą
Rzeżucha to prawdziwa bomba witaminowa, nic dziwnego to przecież symbol odradzającego się życia i sił witalnych. Długa lista zalet - tutaj - powinna Cię zachęcić, by włączyć ją do menu. Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocy i właśnie teraz sobie o niej przypominamy. Siejemy te maleńkie, niepozorne, zielone listki, by stanowiły ozdobę wielkanocnego stołu.
Wysiewam rzeżuchę systematycznie już od połowy lutego i ląduje w śniadaniowych koktajlach. Ze względu na pikantny i bardzo intensywny smak nie można przesadzić z jej ilością. Przygotowując zielone koktajle potraktuj rzeżuchę jako dodatek do szpinaku lub jarmużu, bo sama rzeżucha nie zdoła zabarwić koktajlu na apetyczny zielony kolor.
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH, WESOŁYCH i SMACZNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !
Składniki:
1 jabłko
1 gruszka
1/4 ananasa
1 banan
1- cm kawałek imiru
1 liść jarmużu
1 łyżeczka kujawskiego oleju lnianego
1/2 tacki rzeżuchy
około 1 szklanki wody
Wykonanie:
- owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki
- na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać owoce, zieleninę i zmiksować do pożądanej konsystencji
Uwagi: nie spożywaj rzeżuchuy więcej niż 2-3 łyżeczki dziennie. Bardzo silnie dezynfekuje drogi moczowe. Szczególnie powinny uważać osoby ze schorzeniami nerek