Sernik z białą czekoladą i malinami
Jeden z prostszych serników. Pyszny, delikatny, bardzo kremowy. Na spodzie z ciasteczek Oreo i otrębów, z dodatkiem białej czekolady i malin. Same fantastyczne smaki zamknięte w jednym cieście. Piecze się go dość długo, ale dzięki temu ma on bardzo aksamitną strukturę. Bardzo polecam ten sernik na ten piękny początek wiosny! :)
Sernik z białą czekoladą i malinami
/tortownica o średnicy 23 cm/
spód:
180g ciasteczek oreo
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka oleju kokosowego
masa serowa:
800g dobrego twarogu sernikowego
100g białej czekolady
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
5 łyżek mleka
1 szklanka malin (świeże lub mrożone)
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zmiksować na jednolitą masę ciasteczka oreo, otręby oraz olej kokosowy. Wylepić nim spód formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Białą czekoladę rozpuścić i ostudzić.
Ser połączyć mikserem z jajkami, dodać cukier waniliowy, mleko i letnią czekoladę. Zmiksować krótko do połączenia się składników. Masę przelać na wcześniej przygotowany spód. Ułożyć na wierzchu maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić w nim powoli sernik przez około 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Smacznego!