Marchewkowa zupa krem

Marchewkowa zupa krem

Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marchewkowa zupa krem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce
  • 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie )
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • 400 g puszka mleka kokosowego
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki kolendry do podania
  • uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli.
  2. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut.
  3. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki.
  4. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami.

Smacznego!

Zdjęcie - Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Creamy carrot soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon oil
  • 1 onion, chopped
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 3 cm piece ginger, peeled and grated
  • 1 chilli, seeded and finely chopped
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 kg carrots, peeled and sliced
  • 2 stalks of lemongrass, crushed (optional)
  • peeled rind of 1 orange
  • 400 g tin of coconut milk
  • 700 ml chicken or vegetable stock
  • salt and pepper to taste
  • coriander leaves for serving
  • toasted seeds for serving

Preparation:

  1. In medium saucepan, heat the oil, add the onion, garlic, ginger and chilli, and cook over medium heat for 5 minutes, until onion become translucent.
  2. Add curry, carrot, lemongrass, orange rind and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
  3. Add 3/4 of coconut milk and the stock. Bring to a boil, reduce heat and simmer 15 minutes or until carrots are tender.
  4. Remove lemon grass and rind and blend the soup to a smooth cream. Season with salt and pepper and serve with the rest of the coconut milk, coriander and toasted seeds..

Enjoy!

Zdjęcie - Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów