Mazurek chałwowy z malinami
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 8+22minuty
Mazurki to nie są moje ulubione ciasta, jednak przynajmniej jeden na Wielkanoc muszę upiec. W tym roku jest to wersja chałwowa przełamana pestkowym smakiem malin. Kompozycja smaków doskonała więc jeśli macie ochotę polecam.
Składniki- Składniki na kruche ciasto
- masło - 100 g
- mąka pszenna - 200 g
- cukier - 50 g
- śmietana - 2 łyżki
- jajka - 2 szt.
- Składniki na polewę chałwową
- chałwa - 200 g
- śmietanka kremówka - 100 ml
- kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
- Dodatkowo
- dżem malinowy - 1 mały słoik
- sezam do posypania - wg uznania
Masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 32/24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20-25 min.
W tym czasie w rondelku umieścić pokruszoną chałwę, śmietankę i kawę. Gotować polewę kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta masa.
Upieczone i ostudzone kruche ciasto posmarować warstwą dżemu malinowego (ew. z czarnej porzeczki), następnie wyłożyć polewę chałwową. Posypać sezamem.
Smacznego:)