Mazurek chałwowy z malinami

Mazurek chałwowy z malinami
Zdjęcie - Mazurek chałwowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 45
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 8+22minuty

Mazurki to nie są moje ulubione ciasta, jednak przynajmniej jeden na Wielkanoc muszę upiec. W tym roku jest to wersja chałwowa przełamana pestkowym smakiem malin. Kompozycja smaków doskonała więc jeśli macie ochotę polecam.

Składniki Instrukcje

Masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka, dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 32/24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20-25 min.

W tym czasie w rondelku umieścić pokruszoną chałwę, śmietankę i kawę. Gotować polewę kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta masa.

Upieczone i ostudzone kruche ciasto posmarować warstwą dżemu malinowego (ew. z czarnej porzeczki), następnie wyłożyć polewę chałwową. Posypać sezamem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Mazurek chałwowy z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów