Sałatka gyros
Po raz pierwszy zaserwowała nam ją moja córka. Było to ładnych parę lat temu. Miała w gimnazjum zajęcia kulinarne i chciała się bardzo pochwalić nabytymi umiejętnościami. Raczej omijała kuchnię szerokim łukiem, więc przystaliśmy z entuzjazmem na ten Jej nagły zryw;-) Od tamtego dnia od czasu do czasu pojawia się u nas na stole. Pewnie znana większości, ale tak ku przypomnieniu;-)
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4-5 ogórków korniszonów,
- 1 cebula czerwona,
- pół średniej kapusty pekińskiej,
- majonez, jogurt naturalny, kechup,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Mięso zamarynować w oleju, z solą, pieprzem i oregano. Odstawić na minimum 0,5 h. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Pokroić w kostkę cebulę, ogórki, poszatkować kapustę. Majonez wymieszać z jogurtem wg uznania (może być sam majonez). Układać warstwowo w kolejności: mięso, cebula, sos majonezowy, kukurydza, ogórki, kechup, kapusta. Sosu majonezowego i kechupu dać tyle, aby pokryło 1 warstwę. Odstawić do lodówki na minimum 0,5 h.