Sałatka gyros

Sałatka gyros

Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po raz pierwszy zaserwowała nam ją moja córka. Było to ładnych parę lat temu. Miała w gimnazjum zajęcia kulinarne i chciała się bardzo pochwalić nabytymi umiejętnościami. Raczej omijała kuchnię szerokim łukiem, więc przystaliśmy z entuzjazmem na ten Jej nagły zryw;-) Od tamtego dnia od czasu do czasu pojawia się u nas na stole. Pewnie znana większości, ale tak ku przypomnieniu;-)


Zdjęcie - Sałatka gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4-5 ogórków korniszonów,
  • 1 cebula czerwona,
  • pół średniej kapusty pekińskiej,
  • majonez, jogurt naturalny, kechup,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, oregano.


Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Mięso zamarynować w oleju, z solą, pieprzem i oregano. Odstawić na minimum 0,5 h. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Pokroić w kostkę cebulę, ogórki, poszatkować kapustę. Majonez wymieszać z jogurtem wg uznania (może być sam majonez). Układać warstwowo w kolejności: mięso, cebula, sos majonezowy, kukurydza, ogórki, kechup, kapusta. Sosu majonezowego i kechupu dać tyle, aby pokryło 1 warstwę. Odstawić do lodówki na minimum 0,5 h.

Kategorie przepisów