Wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!
Pyszny, tradycyjny krem z pieczarek tym razem wzbogaciłam odrobiną curry. Kiedyś nie przepadałam za tą egzotyczną przyprawą ale wiem, że po pierwsze trzeba się przyzwyczaić do różnych smaków a po drugie należy uważać, żeby nie przesadzić z ilością. Curry jest bardzo aromatyczne więc dodaję tylko szczyptę. To wystarczy aby podkreślić smak zupy i jednocześnie nadać jej charakteru.
To jedno z moich ulubionych dań. Przypomina mi sobotnie obiady u babci, to miska pełna ryżu i kremowego sosu o lekko cytrynowej nucie z dodatkiem słodkich rodzynków.
Gęsta i bardzo smaczna zupa z czerwoną fasolką, marchewką, pomidorami i porem. Zupę doprawiłam nasionami jałowca, liściem laurowym i czarnuszką. Fasolę moczę dzień wcześniej, na następny dzień gotuję i dodaję do warzywnego wywaru.
Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami.
Ależ to jest pyszne! Chyba nie muszę nikogo przekonywać do kompozycji łososia z chrzanem – „niebo w gębie”. A dodatkowo ogórkowa łuska pokryta delikatną galaretą. Polecam serdecznie na Wigilię, taki łosoś robi rewelacyjne wrażenie estetyczne i smakowe.
Jeżeli potrzebujecie dobrego pomysłu na kawałek schabu polecam mój dzisiejszy przepis. Dzięki musztardzie danie nabiera bardzo wyrazistego smaku i jest po prostu przepyszne. Użyłam musztardy Dijon oraz francuskiej ziarnistej bo bardzo lubię kuleczki gorczycy ale możecie użyć swojej ulubionej.
Taki majonez na pewno pojawi się na moim wielkanocnym stole. Dziś wylądował w jajecznej paście z wędzonym łososiem i szczypiorkiem. Spróbujcie zrobić majonez sami, to naprawdę łatwe :)
Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania!
Pyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym dniu.