Makowe drożdżówki z serem
Wiele znanych mi osób przepada za połączeniem sera i maku. Ja tak niekoniecznie, jednak muszę przyznać, że w tych drożdżówkach wypadło naprawdę pysznie. Wyjątkowo dobra jest masa serowa z dodatkiem budyniu, a mak sprawia, że drożdżówki nie tylko wyglądają atrakcyjniej ale i smakują ciekawie.
Składniki
- Składniki na ciasto
- mąka pszenna - 500 g
- drożdże - 20 g
- masło - 100 g
- jajka - 2 szt.
- cukier - 4 łyżki
- mleko - ok. 100 ml
- mak
- Składniki na masę serową
- ser biały - 300 g
- cukier - ok. 3-4 łyżki
- jajka - 2 szt.
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- mak - 3 łyżki
Instrukcje
Ser przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy, mak i wszystko dokładnie wymieszać.
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszać. Dodać rozmieszane jajka, ciepłe mleko i wyrobić, następnie dodać rozpuszczone, gorące masło, ponownie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na blat i rozwałkować na kwadrat. Posmarować masą serową i zwinąć jak roladę. Kroić w kilkucentymetrowe kawałki. Układać na wysmarowanej masłem blaszce, odstawić na 15 min. Posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 min.
Smacznego:)