Makowe drożdżówki z serem

Zdjęcie - Makowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wiele znanych mi osób przepada za połączeniem sera i maku. Ja tak niekoniecznie, jednak muszę przyznać, że w tych drożdżówkach wypadło  naprawdę pysznie. Wyjątkowo dobra jest masa serowa z dodatkiem budyniu, a mak sprawia, że drożdżówki nie tylko wyglądają atrakcyjniej ale i smakują ciekawie.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże - 20 g
  • masło - 100 g
  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - ok. 100 ml
  • mak
  • Składniki na masę serową
  • ser biały - 300 g
  • cukier - ok. 3-4 łyżki
  • jajka - 2 szt.
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mak - 3 łyżki

Instrukcje

 

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, jajka, proszek budyniowy, mak i wszystko dokładnie wymieszać.

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszać. Dodać rozmieszane jajka, ciepłe mleko i wyrobić, następnie dodać rozpuszczone, gorące masło, ponownie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na blat i rozwałkować na kwadrat. Posmarować masą serową i zwinąć jak roladę. Kroić  w kilkucentymetrowe kawałki. Układać na wysmarowanej masłem blaszce, odstawić  na 15 min. Posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Makowe drożdżówki z serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy