Łosoś pod chrzanową pierzynką
Ależ to jest pyszne! Chyba nie muszę nikogo przekonywać do kompozycji łososia z chrzanem – „niebo w gębie”. A dodatkowo ogórkowa łuska pokryta delikatną galaretą. Polecam serdecznie na Wigilię, taki łosoś robi rewelacyjne wrażenie estetyczne i smakowe.
Łosoś pod chrzanową pierzynką przepis z Lepszy Smak składniki:- 0,5kg fileta łososia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka octu winnego
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1-2 czubate łyżki chrzanu
- 1 ogórek
- żelatyna do rozpuszczenia (na ok. 0,5 l galarety)
- gałązka koperku i ugotowana marchew – do dekoracji
Łososia wkładam do naczynia, obkładam pokrojoną w talarki cebulą, skrapiam octem, przyprawiam liściem laurowym, zielem, pieprzem, solą, zalewam wodą i gotuję (do momentu zagotowania). Odstawiam do wystudzenia, wywar zostawiam na galaretę. Rybę wyjmuję i schładzam w lodówce.
Serek śmietankowy mieszam z chrzanem. Ogórka dokładnie myję i kroję w cieniutkie plasterki.
Wywar odcedzam, mocno podgrzewam i mieszam z żelatyną.
Gotowego łososia smaruję równomiernie serkiem, obkładam plasterkami ogórka, dekoruję marchewką, przyprawami według uznania, smaruję lekko tężejącą żelatyną. Odstawiam do lodówki.