Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał :-) Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą

(8 porcji)

Ingredients:

  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę
  • 350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę 
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę
  • 2 papryczki chilli, posiekane
  • 400 ml passaty pomidorowej
  •  3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.

Smacznego!

Zdjęcie - Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

(8 servings)

Ingredients:

  • 200 g of sausage, diced
  • 2 onions, diced
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 2 small zucchini, cut into cubes
  • 350g pumpkin, peeled and cut into cubes
  • 2 red bell peppers, sliced
  • 2 chillies, finely chopped
  • 400ml tomato passata
  • 3 tomatoes, diced
  • 1/3 cup red lentils, rinsed
  • 4 tablespoons olive oil
  • handful fresh thyme, leaves
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.
  2. Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.
  3. Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.
    Season to taste with salt, pepper and sugar and serve with toasts.

Enjoy!

Zdjęcie - Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów