Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą
Ostatnio bardzo zasmakowałam w soczewicy, i to w każdym jej rodzaju. Na szczęście jest zdrowa i bogata w białko, witaminy i minerały więc można sobie na nią pozwalać bez większych wyrzutów sumienia. W związku z tym, że w mojej lodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał :-) Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam!
Scroll down for recipe in English
Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą
(8 porcji)
Ingredients:
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 małe cukinie, pokrojone w grubszą kostkę
- 350 g dyni, obranej i pokrojonej w grubszą kostkę
- 2 czerwone papryki, pokrojone w grubą kostkę
- 2 papryczki chilli, posiekane
- 400 ml passaty pomidorowej
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy, wypłukanej
- 4 łyżki oliwy
- garść świeżego tymianku
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W większym rondlu, rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż przez kilka minut, do zeszklenia.
- Następnie dodaj cukinię, dynię, chilli, pomidory, paprykę i soczewicę, zalej passatą pomidorową i dopraw cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 45 min aż soczewica zmięknie, a sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeżeli to konieczne i podawaj z grzankami.
Smacznego!
English version
Fall pumpkin, zucchini and lentil stew
(8 servings)
Ingredients:
- 200 g of sausage, diced
- 2 onions, diced
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 2 small zucchini, cut into cubes
- 350g pumpkin, peeled and cut into cubes
- 2 red bell peppers, sliced
- 2 chillies, finely chopped
- 400ml tomato passata
- 3 tomatoes, diced
- 1/3 cup red lentils, rinsed
- 4 tablespoons olive oil
- handful fresh thyme, leaves
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- In a large pot, heat oil over medium heat, add the sausage and onion along with garlic and cook for a few minutes until translucent.
- Add the zucchini, pumpkin, chilies, tomatoes, peppers and lentils, add tomato passata and season with sugar, salt, pepper and thyme.
- Simmer, covered, over low heat for about 45 minutes until the lentils are tender and the sauce thickens.
Season to taste with salt, pepper and sugar and serve with toasts.
Enjoy!