Curry z kurczakiem i kasza jaglaną
Pyszny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego z kawałkami papryki oraz karmelizowaną cebulą, całość w towarzystwie sypkiej kaszy jaglanej to bardzo przyjemny posiłek po męczącym dniu. Największą zaletą dania jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a składniki nie wymagają dalekich wypraw do sklepu. Curry to jedno z moich ulubionych dań lunchowych, szybkie, pożywne i do zrobienia praktycznie ze wszystkiego. Wiosną warto pokusić się o lżejsze wersje, na przykład z młodymi warzywami, chrupiące mini marchewki i mini cukinie sprawdzą się w wiosennym curry doskonale.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
500 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy curry
natka pietruszki
Do podania
1 szkl kaszy jaglanej
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w większą kostkę, obtaczamy w przyprawie curry, doprawiamy solą i pieprzem
2. Na patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną w pióra cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając, kiedy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, obsmażamy na złoto
3. Do woka dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, mieszając smażymy chwilę, następnie dodajemy czerwoną pastę curry, mieszamy, zalewamy całość mlekiem kokosowym, przykrywamy i gotujemy ok 10 minut
4. Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sicie, następnie prażymy na suchej patelni, zalewamy dwiema szkalnkami osolonej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, nie mieszamy, następnie odstawiamy garnek w ciepłe miejsce na ok 15-20 min, mieszamy widelcem dopiero po upływie tego czasu
5. Podajemy curry z kaszą i dekorujemy natką