Ciastka z białą czekoladą i żurawiną
Nie bez powodu podaję ten właśnie przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka, żurawinowy wkład nierozerwalnie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem właśnie. Żurawina pojawia się na świątecznych stołach wyjątkowo często, choć suszoną można dostać przez cały rok, to właśnie najchętniej sięgamy po nią w okresie bożonarodzeniowym. Te rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks, makowiec, ciasteczka, muffinki lub sernik, odnajduje się równie dobrze w towarzystwie mięsa, kaczki, indyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis). Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami.
Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min
150 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
100 g białego cukru
1 jajo laska wanilii
50 g orzechów laskowych
75 g suszonej żurawiny
150 g białej czekolady
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej misce, za pomocą miksera, ucieramy masło i obydwa rodzaje cukru, kiedy masa stanie się gładka, dodajemy jajko i wyłuskane z laski wanilii nasionka 4. Następnie do masy maślanej dosypujemy sypkie składniki, suszoną żurawiną, posiekane orzechy i posiekaną białą czekoladę, mieszamy szpatułką 5. Masę lekko schładzamy w zamrażalce, ok 5 min, następnie formujemy w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na przygotowanej blaszce, w odstępach, ok 6 szt na jedną blachę, pieczemy tylko jedną blachę w tym samym czasie 6. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, studzimy chwilę na blaszce, następnie przenosimy na kratkę