Potrawka z kurczaka, polski klasyk

Potrawka z kurczaka, polski klasyk

To jedno z moich ulubionych dań. Przypomina mi sobotnie obiady u babci, to miska pełna ryżu i kremowego sosu o lekko cytrynowej nucie z dodatkiem słodkich rodzynków.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętam jednak czasy, kiedy rodzynki były świątecznym rarytasem, babcia do potrawki dodawała latem zbierany na działce agrest, zasypany cukrem w słoikach, na zimę.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A, jeszcze jedno. Zawsze jem potrawkę łyżką. Zostało mi od przedszkola :)

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4-5 porcji.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W garnku ułóż mięso, oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj sól i pieprz, zalej tylko taką ilością wody, aby zakryła składniki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj rodzynki. Śmietankę rozmieszaj z mąką, wlej do gotującego się płynu, dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj z powrotem pokrojoną marchewkę i mięso (obrane od kości). Dopraw do smaku sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

Kategorie przepisów