Potrawka z kurczaka, polski klasyk

To jedno z moich ulubionych dań. Przypomina mi sobotnie obiady u babci, to miska pełna ryżu i kremowego sosu o lekko cytrynowej nucie z dodatkiem słodkich rodzynków.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętam jednak czasy, kiedy rodzynki były świątecznym rarytasem, babcia do potrawki dodawała latem zbierany na działce agrest, zasypany cukrem w słoikach, na zimę.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A, jeszcze jedno. Zawsze jem potrawkę łyżką. Zostało mi od przedszkola :)

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4-5 porcji.

Zdjęcie - Potrawka z kurczaka, polski klasyk. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • udka kurczaka - 1 kg
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 3 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • rodzynki - 1/2 szklanki
  • śmietanka kremówka - 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki
  • sok z cytryny - do smaku, z ok. 1 owocu
  • ryż - do podania
Sposób przygotowania

W garnku ułóż mięso, oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj sól i pieprz, zalej tylko taką ilością wody, aby zakryła składniki. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru dodaj rodzynki. Śmietankę rozmieszaj z mąką, wlej do gotującego się płynu, dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj z powrotem pokrojoną marchewkę i mięso (obrane od kości). Dopraw do smaku sokiem cytrynowym, ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy