Myśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw.
Dziś zapraszamy na maślane bułeczki, które są tak mięciutkie i pulchne, że znikają momentalnie. Nasze nie zdążyły nawet całkowicie ostygnąć a już ich nie było
Tak przygotowaną dynię możemy podać nie tylko jako ciepłą przystawkę, czy dodatek do obiadu. Równie dobrze sprawdzi się na zimno. Wystarczy dodać sałatę, odrobinę sera feta, oliwki oraz grzanki, aby otrzymać wspaniałą sałatkę.
Do tej pory nie piekłam ciast drożdżowych, jednak pewne okoliczności życiowe niejako mnie do tego zmusiły:) I w sumie dobrze, ponieważ bez fałszywej skromności mogę powiedzieć, że nigdy nie jadłam lepszych drożdżówek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić do połączenia. W drugiej misce mieszamy jajko, puree, mleko i rodzynki. Do masy dodać suche składniki i wymieszać...
To co znalazłam w lodówce i poza nią tzn. rozmaryn, suszone pomidory i cytryna stanowiły podstawę mojej maceracji. Posmarowałam je jeszcze pieprzem i gotową przyprawą do kurczaka. Ażeby było mi jeszcze łatwiej do naczynia z mięsem wkroiłam ziemniaki i paprykę, dodałam cebulkę i ząbki czosnku.
Polędwiczki pokroić w grubsze plastry, lekko rozpłaszczyć dłonią i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle, razem z ząbkiem czosnku. Posypać cukrem i tymiankiem, posolić, popieprzyć, przełożyć jeszcze raz na druga stronę i po chwili zalać śmietanką wymieszaną z musztardą...
Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy przyprawionej kuminem i sokiem z cytryny. Niezwykle satysfakcjonująca przekąska.
Gęsta, pożywna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Taka powinna być jesienna zupa. Dzisiejsza moja propozycja to właśnie kompozycja warzyw typowych dla tej pory roku. Odpowiednio pikantna rozgrzeje. Bardzo polecam:)
Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą.
Moje dzisiejsze gołąbki również daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne.
Przepis na paluszki z kurczaka jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę czy szybki dodatek do obiadu.