Zupa z czerwoną fasolką i warzywami
Gęsta i bardzo smaczna zupa z czerwoną fasolką, marchewką, pomidorami i porem. Zupę doprawiłam nasionami jałowca, liściem laurowym i czarnuszką. Fasolę moczę dzień wcześniej, na następny dzień gotuję i dodaję do warzywnego wywaru. Jeżeli chcemy uprościć przygotowanie potrawy, możemy dodać fasolkę z puszki. Polecam tą pożywną zupę, nie tylko na co dzień
Składniki
- około 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 5 dkg. wędzonego boczku
- 1 szklanka czerwonej fasolki lub fasolka w puszce
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
- puszka pomidorów w kawałkach ( mogą być świeże )
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 liści laurowe
- kilka nasion jałowca
- łyżeczka czarnuszki
- łyżeczka suszonego majeranku
- sól himalajska
- domowa vegeta