Zupa z czerwoną fasolką i warzywami

Zupa z czerwoną fasolką i warzywami
Gęsta i bardzo smaczna zupa z czerwoną fasolką, marchewką, pomidorami i porem. Zupę doprawiłam nasionami jałowca, liściem laurowym i czarnuszką. Fasolę moczę dzień wcześniej, na następny dzień gotuję i dodaję do warzywnego wywaru. Jeżeli chcemy uprościć przygotowanie potrawy, możemy dodać fasolkę z puszki. Polecam tą pożywną zupę, nie tylko na co dzień

Zdjęcie - Zupa z czerwoną fasolką i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 5 dkg. wędzonego boczku
  • 1 szklanka czerwonej fasolki lub fasolka w puszce
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • puszka pomidorów w kawałkach ( mogą być świeże )
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liści laurowe
  • kilka nasion jałowca
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól himalajska
  • domowa vegeta
Czystą fasolkę moczę dzień,  przed przygotowaniem potrawy. Na następny dzień gotuję w świeżej wodzie do miękkości i odcedzam ( fasolka nie musi być bardzo miękka, ponieważ dogotuje się w wywarze ). W czasie gotowania, można dodać łyżeczkę soli. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki kroję w kostkę. Boczek kroję w drobną kosteczkę. Por kroję na plasterki. Na dużej patelni smażę boczek, dodaję warzywa. Jeżeli boczek jest chudy, należy dodać trochę oleju, lub klarowanego masła. Całość smażę mieszając koło 3 minuty. Zawartość rondla dodaję do wywaru, razem z fasolką i przyprawami. Wszystko gotuję około 30 minut. Doprawiam do smaku. Smacznego

Zdjęcie - Zupa z czerwoną fasolką i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa z czerwoną fasolką i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów