Placek makowo-jabłkowy z kremem mascarpone
Masa makowa:
puszka maku (850 g)
10 dag cukru
4 jajka
4 łyżki kaszki manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag masła
2 duże kwaśne jabłka (Boskop)
aromat migdałowy
250 g mascarpone
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Kruche ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 surowe żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder i żółtka.
Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Jabłka obrać, utrzeć na grubej tarce.
Cukier utrzeć z masłem dodając po jednym żółtku.
Następnie dodać mak, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, utarte jabłka, a na końcu pianę z białek.
Spód formy wyłożyć rozwałkowanym kruchym ciastem (nie jest to konieczne), a na nie wylać masę makową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C ok. 1,5 godziny.
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Mascarpone ubić z jogurtem, dodac cukier puder.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, lekko ją podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej), ostudzić, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.
Masę z mascarpone rozłożyć na wierzchu ostudzonego ciasta.