Schab duszony w sosie musztardowym
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Jeżeli potrzebujecie dobrego pomysłu na kawałek schabu polecam mój dzisiejszy przepis. Dzięki musztardzie danie nabiera bardzo wyrazistego smaku i jest po prostu przepyszne. Użyłam musztardy Dijon oraz francuskiej ziarnistej bo bardzo lubię kuleczki gorczycy ale możecie użyć swojej ulubionej. Mięso u mnie wystąpiło oczywiście w towarzystwie kaszy jaglanej i całość smakowała genialnie ale jak najbardziej pasuje także do ziemniaków.
Składniki- schab - 4 plastry
- cebula - 2 szt.
- musztarda np. Dijon - 1 łyżka
- musztarda francuska ziarnista - 1 łyżka
- tymianek - 1 łyżeczka
- olej - 3 łyżki
- śmietanka 30% - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- ostra papryka mielona - do smaku
Plastry mięsa umyć, osuszyć, oprószyć mieloną papryką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron. Dodać cebulę, tymianek i smażyć kilka minut. Wlać ok. 2-3 szklanek wody, zagotować, zmniejszyć ogień, i dusić pod przykryciem, aż zostanie około 1/2 szklanki płynu a mięso będzie już miękkie. Dodać musztardę oraz śmietankę i gotować jeszcze kilka minut, do zgęstnienia sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą jaglaną lub ziemniakami.
Smacznego:)