Paella z kurczakiem
Dziś znów zabieram Was do palącej słońcem Hiszpanii ( tak tak , wiem, że lubicie! ).
Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ).
Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś dla Was przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania!
Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże!
Zapraszam!
SKŁADNIKI :
( dla 3-4 osób )
* ryż do paelli – 200 g
* bulion warzywny – 1 l
* filet z kurczaka – 400 g
* papryka – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* pomidor – 1 szt
* słodka papryka, chili, szafran – szczypta
* białe wino – 50 ml
* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
* oliwa – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu, by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.
Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).
Gotowe!