Duszony kurczak w burakach i marchewce
Bardzo proste danie i zarazem pyszne. Można je do woli modyfikować.
Muszę przyznać, że powstało całkowicie przypadkiem.
No cóż, muszę przyznać, że jestem najbardziej kreatywna, kiedy mam prawie pustą lodówkę i zbliża się czas większych zakupów.
Ale wtedy zazwyczaj powstają u nas jakieś pyszności z niczego.
W tym miejscu muszę też wspomnieć o mojej ostatniej potrawce z kurczaka, która okazała się facebookowym hitem.
Także szczerze Ci polecam kurczaka w mocno serowym sosie.
Porcji: 3
Składniki:
3 filety z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę
1 średni burak, obranym, pokrojony w małą kostkę
1 średnia cebula, poszatkowana w kostkę
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 małe marchewki, obrane, pokrojone w drobną kostkę, talarki
sól, pieprz, lubczyk
1 3/4 szklanki wody
3 łyżki śmietany (może być 18%, ale może też być kremówka)
1 łyżka octu lub soku z cytryny
Wykonanie:
- Przypraw kurczaka swoimi ulubionymi przyprawami ( u mnie było to: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka soli, szczypta chilli) i usmaż na 3 łyżkach oleju, na rozgrzanej patelni na dużym gazie. Chodzi o to, aby smażył się krótko z każdej strony na brązowy kolor. W środku będzie surowy. Wyciągamy kurczaka z patelni i odstawiamy na talerzyk.
- Zmniejszamy gaz i na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, co jakiś czas mieszając. Jeśli patelnia jest zbyt sucha to dolej troszkę oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy buraka, marchew. Mieszamy i podsmażamy około 4 minut. Dodajemy ocet. Mieszamy.
- Wlewamy wodę (lub bulion), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy kurczaka. Przykrywamy pokrywką. Dusimy co jakiś mieszając. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i lubczykiem. Gdy sos zacznie się robić lekko zawiesisty dolewamy śmietankę, mieszamy i tym razem już bez pokrywki smażymy.
- Danie jest gotowe, gdy warzywa są miękkie, a sos zawiesisty.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie akurat był to ryż.