Duszony kurczak w burakach i marchewce

Duszony kurczak w burakach i marchewce

Bardzo proste danie i zarazem pyszne. Można je do woli modyfikować.

Muszę przyznać, że powstało całkowicie przypadkiem.

No cóż, muszę przyznać, że jestem najbardziej kreatywna, kiedy mam prawie pustą lodówkę i zbliża się czas większych zakupów.

Ale wtedy zazwyczaj powstają u nas jakieś pyszności z niczego.

W tym miejscu muszę też wspomnieć o mojej ostatniej potrawce z kurczaka, która okazała się facebookowym hitem.

Także szczerze Ci polecam kurczaka w mocno serowym sosie.

Zdjęcie - Duszony kurczak w burakach i marchewce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Duszony kurczak w burakach i marchewce

Porcji: 3

Składniki:

3 filety z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę

1 średni burak, obranym, pokrojony w małą kostkę

1 średnia cebula, poszatkowana w kostkę

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

2 małe marchewki, obrane, pokrojone w drobną kostkę, talarki

sól, pieprz, lubczyk

1 3/4 szklanki wody

3 łyżki śmietany (może być 18%, ale może też być kremówka)

1 łyżka octu lub soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Przypraw kurczaka swoimi ulubionymi przyprawami ( u mnie było to: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka soli, szczypta chilli) i usmaż na 3 łyżkach oleju, na rozgrzanej patelni na dużym gazie. Chodzi o to, aby smażył się krótko z każdej strony na brązowy kolor. W środku będzie surowy. Wyciągamy kurczaka z patelni i odstawiamy na talerzyk.
  2. Zmniejszamy gaz  i na tej samej patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, co jakiś czas mieszając. Jeśli patelnia jest zbyt sucha to dolej troszkę oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy buraka, marchew. Mieszamy i podsmażamy około 4 minut. Dodajemy ocet. Mieszamy.
  3. Wlewamy wodę (lub bulion), mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy kurczaka. Przykrywamy pokrywką. Dusimy co jakiś mieszając. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i lubczykiem. Gdy sos zacznie się robić lekko zawiesisty dolewamy śmietankę, mieszamy i tym razem już bez pokrywki smażymy. 
  4. Danie jest gotowe, gdy warzywa są miękkie, a sos zawiesisty.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie akurat był to ryż.
Zdjęcie - Duszony kurczak w burakach i marchewce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Duszony kurczak w burakach i marchewce

Kategorie przepisów