Kurczak z woka z ryżem i warzywami
Dania z woka to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o linię, nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni i cenią zdrowe jedzenie.
Wok to zmyślna głęboka chińska patelnia (najlepsza, najtańsza i ta prawdziwa chińska zawsze wykonana ze stali węglowej) dzięki której przygotujesz pyszny obiad w niesamowicie krótkim czasie.
Potrawy z woka są aromatyczne, pełne smaku i bardzo chrupiące. Na 1 łyżce oleju przygotujesz cały obiad i nie nie ma opcji, że coś przypalisz lub rozgotujesz.
Smażenie, duszenie w woku trwa bardzo krótko, dlatego przedtem konieczne jest przygotowanie wszystkich komponentów i pokrojenie na mniej więcej równej wielkości kawałki.
Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej!
Skladniki:
1 filet z kurczaka
1 łyżka oleju sezamowego - rafinowanego
1 cebula/ kilka szalotek
3 cm imbiru
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 marchewki
1 seler naciowy
1 czerwona papryka
ciemne pieczarki - opcjonalnie
1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony)
100 g kukurydzy z puszki
2 jajka
1/2 szklanki surowego ryżu ( u mnie długoziarnisty jaśminowy)
Wykonanie:
- filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę
- ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
- warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę
- w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka z marynatą i potrząsając patelnią lub mieszając podsmażyć kurczaka przez koło 5 minut
- do woka dołożyć warzywa, podlać pozostałym sosem sojowym i podsmażać przez kolejne 5 minut
- w kubeczku rozbełtać jajka, wlać do woka i zamieszać, aż do ścięcia
- na koniec wmieszać ugotowany ryż i podawać