Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka

Spotkałam się nawet z teorią, że skrzydełka nadają się tylko na zupę, bo pieczone są twarde i wysuszone. Nie traktujmy skrzydełek kurczaka jako mięsa drugiej kategorii. Być może mają kości i są niewielkie, ale dzięki temu ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrawa jest pełna smaku.
Wystarczy wyobrazić sobie lepkie, przyrumienione pieczone skrzydełka – pikantne i jednocześnie lekko słodkie od syropu klonowego – do tego już tylko coleslaw i obiad w iście amerykańskim stylu gotowy.
pikantno słodkie skrzydełka kurczaka
Rodzaj Dania: Danie główne Ilość Porcji: 4 os. Składniki- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 50 ml syropu klonowego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 30 ml sosu chili sriracha
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 30 ml ketchupu pikantnego
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
-
Skrzydełka umyj i osusz. Odetnij lotki. Pozostałe części porozcinaj w miejscu chrząstek. Lotki wykorzystaj do bulionu.
-
Wszystkie przyprawy i sosy wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj przygotowane skrzydełka i wymieszaj całość aż mięso pokryje się marynatą.
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dno postaw naczynie z 1/2 szklanki zimnej wody lub użyj funkcji pieczenia parowego.
-
Skrzydełka rozłóż dość luźno na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnik i piecz około 20-30 minut (czas pieczenia będzie różny dla różnych piekarników - mięso musi być przyrumienione, ale nie spieczone).
-
Podawaj od razu np. z surówką coleslaw i pieczonymi ziemniakami.



















