Pałki z kurczaka po marokańsku
Dzień dobry :-) Jak tam pogoda u Was ? U mnie słonecznie nawet, cieplej w końcu, może wiosna już zawita na dobre :-) Zeszły tydzień dla mnie był ciężki, czasu mało, nie miałam sił na wymyślanie obiadów. Skorzystałam z kilku przepisów koleżanek. Te pyszne podudzia po marokańsku znalazłam tutaj. Wyszły pyszne, do tego u mnie kasza orkiszowa i sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych. Polecam, bo danie pyszne. Życzę Wam miłego poniedziałku :-)
Składniki:
- 1 kg pałek (podudzi) z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- świeża kolendra
- około 100 g zielonych oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka (kopiata) mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy.
3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko mieszamy i zagotowujemy na większym ogniu.
4. Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i kolendry, mieszamy, zmniejszamy nieco ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę.
5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje.
Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego :-)