Kurczak w kremowym, czosnkowym sosie z suszonymi pomidorami
Absolutny Hit, dokładnie tak samo jak Kurczakowe kulki.
Pyszny, aromatyczny sos i rozpływający sie w ustach kurczak. Oczywiście możesz do tego dania użyć np. Krewetek.
Wspaniale łączy sie z ryżem, młodymi ziemniaczkami czy choćby z makaronem takim jak penne czy kokardki.
Uzupelnieniem tego dania może byc dodany pod sam koniec świeży szpinak.
Kombinacji jest wiele, a poniżej podaje przepis podstawowy. Dokładnie taki jaki jest na zdjęciu.
Porcji: 3
Skladniki:
- 3 filety z kurczaka, pokrojone w większa kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego
- 300ml śmietany kremowki
- 200ml bulionu z kurczaka, użyłam bulionetki knorra
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 zabki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 100g tartego parmezanu
- 100g tartego sera gruyere/lub innego podobnego, dobrze tez pasuje cheddar
- 3 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w drobna kostkę
- sol, pieprz, suszone oregano
- Garsc świeżego szpinaku- opcjonalnie
- natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
- Kurczaka doprawiamy kurkumą, solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Rozgrzewamy olej kokosowy na dużej patelni.
- Smażymy kurczaka na brązowo z obu stron (na dużym gazie, kurczak w środku będzie surowy). Wyjmujemy kurczaka na talerz i odstawiamy.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, dodajemy śmietanę kremówkę, bulion, tymianek, suszone pomidory. Mieszamy, gotujemy 2-3 minuty i dodajemy podsmażonego kurczaka. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Gdy sos się już lekko zredukuje, dodajemy sery, szpinak, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na większym ogniu. Sos powinien być zawiesisty.
- Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą, pieprzem, jeśli smak jest za mało wyrazisty.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.