Strogonow drobiowy

Zdjęcie - Strogonow drobiowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPyszny, esencjonalny i bardzo pożywny, idealny na chłodne zimowe wieczory – właśnie taki jest mój ulubiony gulasz Strogonow. W składzie oryginalnego przepisu, powinna się znaleźć polędwica wołowa, pieczarki, cebula, ogórek kiszony i przecier pomidorowy. Do mojego gulaszu dodałam udziec z indyka, który sam w sobie jest kleisty i prosty w przygotowaniu. Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos. Gulasz, bardzo zyskuje na smaku na następny dzień, dlatego warto przygotować go w podwójnej porcji :)

Zdjęcie - Strogonow drobiowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                      Składniki
  • 500 g udźca z indyka bez skóry
  • 250 g obranych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 małe papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 ogórki kiszone starte na tarce
  • 2 płaskie łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu ( opcjonalnie może być woda )
  • 4 liści laurowe
  • kilka rozgniecionych nasion jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • cebulka dymka do podania
Mięso indyka kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju lub łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz daję czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę w proszku. Całość smażę mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Zawartość patelni odkładam do miseczki. Na tej samej patelni, ponownie rozgrzewam tłuszcz, dodaję mięso, liście laurowe i nasiona jałowca. Smażę mięso do czasu, kiedy zmieni kolor i się przyrumieni. Dolewam bulion, dodaję przecier pomidorowy i ogórki kiszone. Całość duszę około 40 minut na małym ogniu. Dodaję pieczarki z cebulką, paprykę i musztardę. Całość duszę kolejne 15 minut. Na koniec całość doprawiam do smaku. Podaję na gorąco z posiekaną cebulką dymką 🙂 Smacznego 🙂

Zdjęcie - Strogonow drobiowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane po węgiers…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami w sosie serowo – śmietanowym
1

Makaron z brokułami w sosie se…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

Kasza pęczak z pieczarkami, sz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawam…

food² food²
Food Square

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Makaron po florencku
1

Makaron po florencku

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Surówka z kiszonych ogórków

Surówka z kiszonych ogórków

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ryba pieczona z masłem czosnkowym czyli  domowy fast food

Ryba pieczona z masłem czosnko…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty