
Kurczak w sosie z papryką i ananasem, to sposób na szybki, lekki i dość oryginalny obiad. Taki kurczak, najbardziej smakuje z ryżem białym i brązowym.
Przygotowanie nie zajmie Ci za wiele czasu, chwila krojenia papryki, cebuli i miąższu ananasa. Obsmażamy kawałki kurczaka, dodajemy resztę składników i wszystko chwilę dusimy. Sos sam się zagęści, dzięki mące z ciecierzycy lub grochowej. Zawsze mam małą torebkę takiej zdrowej mąki, do zagęszczania sosów.
Z niewykorzystanej części ananasa, przygotuj pyszny sok z jabłkiem lub marchewką. Ananas o tej porze roku, jest bardzo soczysty i słodki.
Smacznego ?

Składniki
- 2 mniejsze filety z kurczaka pokrojone w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 papryka żółta lub zielona pokrojona w kostkę
- 1 i 1/2 szklanka miąższu ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 płaskie łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki ketchapu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 szkl. wody lub bulionu
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Na głębokiej patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju. Dodaję cebulę i kawałki kurczaka. Kurczaka od razu równomiernie posypuję mąką i energicznie mieszam.
Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor.
Dodaję szklankę bulionu lub wody, całość duszę koło 10 minut.
Dodaję paprykę, miąższ ananasa, ketchup, ocet winny i suszone zioła. Duszę na małym ogniu kolejne 15 – 20 minut, do czasu, kiedy sos się zredukuje i zagęści.
Na koniec potrawę doprawiam do smaku. Smacznego ?
