Kurczak w sosie maślano-rozmarynowym
W tym roku nasz balkon zamienił się w warsztat stolarski, więc nie liczę za mocno na zioła. Ale w domu na parapecie mam krzaczek rozmarynu, który ładnie sobie rośnie już od 3 lat. Nie ma tak dużych igiełek, jak te kupione w sklepie, ale aromatycznie nic mu nie brakuje, więc doprawiam nim mięsa i sosy.
kurczak w sosie maślano-rozmarynowym
- 0,5 kg udek kurczaka bez kości i bez skóry,
- 4 łyżki masła,
- 0,5 szklanki bulionu z kurczaka,
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
Na średnim ogniu, na 1 łyżce masła, podsmaż kurczaka po 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij go z patelni i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na patelnię wlej bulion, zagotuj i odskrob wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Dodaj śmietankę i kontynuuj gotowanie, aż sos lekko zgęstnieje, około 3-5 minut. Dodaj do sosu posiekany rozmaryn i pozostałe masło. Włóż do sosu kurczaka i gotuj kolejne przez kolejne 2-3 minuty.