Pierś kurczaka duszona w winie
Pierś kurczaka sporadycznie pojawia się na naszym stole. Nie lubimy jej konsystencji i nijakiego smaku, o który trzeba walczyć dodatkami i przyprawami. Jednak nie można jej odmówić szybkości obróbki. A żeby smaku nie brakowało proponuję dojrzałe pomidory, które już się pojawiły na straganach i białe wino.
pierś kurczaka duszona w białym winie
- 0,5 kg piersi kurczaka,
- 0,5 kg pomidorów,
- 250 g pieczarek,
- 1 kieliszek białego wina,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- sól, biały pieprz
marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki soku z cytryny
Jeśli piersi kurczaka są duże, to przekrój je wzdłuż na pół. Zalej je marynatą i odstaw na minimum 30 minut. Obierz ze skórki pomidory, nacinając skórkę na krzyż i wkładając na chwilę do wrzątku. Pieczarki pokrój w grube plastry i obsmaż na oleju układając je w jednej warstwie. Dzięki temu nie zaczną od razu puszczać wody i zdążą się przyrumienić. Zdejmij je z patelni. Zwiększ ogień i obsmaż szybko piersi kurczaka. Wlej wino i je zagotuj. Dodaj grubo pokrojone pomidory. Rondel przykryj, gdy pomidory się zagotują dodaj pieczarki. Całość duś na małym ogniu 20-30 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.