Kurczak w sosie jabłkowym
Jabłka zawsze kojarzą się z początkiem roku szkolnego. Typowa wyspiarska grafika do tematu back to school zawiera książki, ołówki i jabłko. Nie bez przyczyny – jabłko to symbol zdrowia w myśl przysłowia „An apple a day keeps the doctor away”, a także to naturalny booster dla organizmu. Dietetycy nader często sugerują, że zamiast orzeźwiać umysł kawą, lepiej sięgnąć po jabłko.
Jesienią w przedszkolach wszystkie dzieci uczą się o jeżach, które zapadają w sen zimowy. Zanim jednak pójdą spać, wędrują po lesie z jabłkiem wczepionym w kolce – przynajmniej w stereotypowym wyobrażeniu. Tak naprawdę jeże są drapieżnikami i wcinają z zapałem owady, ślimaki, a nawet drobne gady i ssaki! Nigdy też nie transportują zdobyczy na grzbiecie. Wyobrażenie jeża z jabłkiem zawdzięczamy dziełu Historia naturalna Pliniusza Starszego i tak od 2000 lat mit ten utrwala się w świadomości społecznej .
W kuchni jabłka zazwyczaj wędrują do dań słodkich, zaczynając od szarlotek, a na galeretkach kończąc. Owoce te jednak nadają się też doskonale do dań mięsnych. Kaczka nimi nadziewana to wspaniałe, klasyczne połączenie, lubię też dodać je do pieczeni wieprzowej, do białej kiełbasy a nawet do zupy dyniowej. Tym razem w jabłkowym sosie udusiłam piersi kurczaka. Polecam, wrzesień bez jabłek się nie obejdzie…
KURCZAK W SOSIE JABŁKOWYM
- 4 piersi z kurczaka (ok. 150 g każda)
- 1 cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- 2-3 jabłka
- 300 ml soku jabłkowego
- 150 ml wywaru z kurczaka
- 3 listki laurowe
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ½ łyżki mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru demarera
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę, umyty seler kroimy na kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (z termoobiegiem).
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Obsmażamy piersi kurczaka ze wszystkich stron, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia na casserole. Na patelnię wsypujemy pokrojoną cebule i seler, smażymy ok. 5 minut, zasypujemy mąką i smażymy, mieszając, przez mniej więcej 2 minuty.
Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy pomału sok jabłkowy oraz wywar z kurczaka. Mieszamy, wstawiamy ponownie na kuchence i zagotowujemy. Mieszamy regularnie. W tym czasie usuwamy gniazdo nasienne z jednego jabłak, obieramy je i kroimy na cztery części. Dodajem do gotującego się sosu wraz z listkami laurowymi i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym zalewamy sosem kurczaka. Przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 35 minut.
W tym czasie usuwamy gniazda nasienne pozostałym jabłkom i kroimy je w plasterki. Roztapiamy masło (w rondelku na kuchence lub w mikrofalówce). Blaszkę przykrywamy folią aluminiową, układamy na niej plasterki jabłka, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Jeśli mamy osobny drugi piekarnik z funkcją grilla, nagrzewamy go i wstawiamy plasterki jabłka tuż przed końcem gotowania się kurczaka. Jeśli nie mamy drugiego piekarnika, czekamy, aż udusi się kurczak, wyjmujemy garnek i odstawiamy na bok, a piekarnik przełączamy na funkcję grilla. Jabłka zapiekamy przez 2 minuty, aż cukier się lekko skarmelizuje, następnie odwracamy plasterki, ponownie smarujemy masłem oraz posypujemy cukrem i wstawiamy na kolejne dwie minuty.
Kurczaka podajemy z sosem przybranego natką i karmelizowanymi jabłkami.
(przepis wg 1001 One Pots, Casseroles, Soups & Stews, zdj. jeża wśród jabłek – Pinterest) Advertisements