Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Pieczonego kurczaka chyba nie da się nie lubić. Soczyste mięso, chrupiąca skórka, a w tej wersji dodatkowo pyszne nadzienie z orzechów włoskich i suszonych śliwek. Przepis pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Hercules i zaciekawił mnie od razu, gdy pierwszy raz ją przeglądałam. Wszystkie składniki są bardzo popularne w Polsce, ale raczej tak się ich nie łączy, dlatego danie wprowadza naprawdę ciekawą odmianę.
Pieczony kurczak z suszonymi śliwkami
i orzechami włoskimi
- 1 kurczak (1,5 kg)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mielonego sumaku
- 100g suszonych śliwek
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200g orzechów włoskich
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
1) Kurczaka natrzeć oliwą, ułożyć w brytfannie i posypać sumakiem.
2) Wymieszać drobno posiekane suszone śliwki, uprażone i grubo posiekane orzechy, sok i skórkę z cytryny i startą cebulę.
3) Nadziać farszem kurczaka.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. godzinę, aż po wbiciu patyczka w udko będzie wypływać przezroczysty sok.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 4