Wytrawne ciasto z warzywami i serem
Z początkiem września postanowiłam przygotować dla Was wytrawne ciasto z dodatkiem ulubionych warzyw, cheddara (lub nawet szynki czy boczku, jeśli ktoś ma ochotę). Pomyślałam, że to fajna alternatywa dla kanapki do szkoły czy przekąska na drugie śniadanie.
Do surowego ciasta dodajemy składniki, które nadadzą plackowi smak. U mnie była to czerwona papryka, dymka, cheddar, feta, dosłownie plaster szynki. Z grubsza to, co znalazłam w lodówce. Eksperymentujcie jednak proszę dodając oliwki, suszone pomidory, przesmażone wcześniej grzyby, zioła itp. W sumie dodać możecie ok. 1 szklanki „dodatków”.
Z podanych proporcji upieczecie placek o średnicy ok.25 cm.
Składniki:- jajko - 4 szt
- mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- oliwa - 1/4 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- dodatki - w sumie ok. 1 szklanka, drobno pokrojonych: papryka, suszone pomidory, szynka, feta, cheddar itp.zioła
- zioła - ulubione np. 1/4 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
W misce połącz jajka z mlekiem i oliwą.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, zioła. Wymieszaj.
Przygotuj dodatki: drobno pokrój np. szynkę, ser, cebulkę itp. Połącz z ciastem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 40 minut, ciasto musi się ładnie zarumienić. Lekko ostudzone wyjmij z foremki.