Wytrawne ciasto z warzywami i serem

Wytrawne ciasto z warzywami i serem

Zdjęcie - Wytrawne ciasto z warzywami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z początkiem września postanowiłam przygotować dla Was wytrawne ciasto z dodatkiem ulubionych warzyw, cheddara (lub nawet szynki czy boczku, jeśli ktoś ma ochotę). Pomyślałam, że to fajna alternatywa dla kanapki do szkoły czy przekąska na drugie śniadanie.

Zdjęcie - Wytrawne ciasto z warzywami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawne ciasto z warzywami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do surowego ciasta dodajemy składniki, które nadadzą plackowi smak. U mnie była to czerwona papryka, dymka, cheddar, feta, dosłownie plaster szynki. Z grubsza to, co znalazłam w lodówce. Eksperymentujcie jednak proszę dodając oliwki, suszone pomidory, przesmażone wcześniej grzyby, zioła itp. W sumie dodać możecie ok. 1 szklanki „dodatków”.

Zdjęcie - Wytrawne ciasto z warzywami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie placek o średnicy ok.25 cm.

Zdjęcie - Wytrawne ciasto z warzywami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 4 szt
  • mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • oliwa - 1/4 szklanki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • dodatki - w sumie ok. 1 szklanka, drobno pokrojonych: papryka, suszone pomidory, szynka, feta, cheddar itp.zioła
  • zioła - ulubione np. 1/4 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
Przygotowanie:

W misce połącz jajka z mlekiem i oliwą.

Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, zioła. Wymieszaj.

Przygotuj dodatki: drobno pokrój np. szynkę, ser, cebulkę itp. Połącz z ciastem.

Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 40 minut, ciasto musi się ładnie zarumienić. Lekko ostudzone wyjmij z foremki.

Kategorie przepisów