Fit ciasto czekoladowe
Jak sobie radzić, gdy postanowiłaś zdrowo jeść, zrezygnowałaś ze słodyczy, a tu nagle ta przeogromna ochota na słodkie ciacho?
Znam sposób, bardzo czekoladowy sposób, który z pewnością zaspokoi Twoje pragnienie, a Ty nie będziesz miała wyrzutów sumienia z powodu kawałka zjedzonego ciasta.
Pamiętaj tylko - zjedz mały kawałek, nie całe ciacho ;) To, ze ciasto jest fit, wcale nie oznacza, że możesz się nim bezkarnie objadać.
Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy.
PRZEPIS NA
FIT CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
Przygotowanie ciasta:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie z nadmiaru wody i rozdrobić za pomocą blendera.
Daktyle połączyć z żółtkami, i bananem - zmiksować.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym wymieszać z daktylami zmiksowanymi z bananem i żółtkami. Następnie dodać mąkę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
pianę z białek dodać do przygotowanego ciasta i dokładnie połączyć.
Ciasto wylać na blachę o średnicy około 20x20 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Smacznego !
Znam sposób, bardzo czekoladowy sposób, który z pewnością zaspokoi Twoje pragnienie, a Ty nie będziesz miała wyrzutów sumienia z powodu kawałka zjedzonego ciasta.
Pamiętaj tylko - zjedz mały kawałek, nie całe ciacho ;) To, ze ciasto jest fit, wcale nie oznacza, że możesz się nim bezkarnie objadać.
Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy.
PRZEPIS NA
FIT CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
( * szklanka o pojemności 250 ml )
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g daktyli
- 50 g oleju kokosowego
- 1 banan
- 1/2 szklanki mąki jaglanej *
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie daktyle odcedzić na sicie z nadmiaru wody i rozdrobić za pomocą blendera.
Daktyle połączyć z żółtkami, i bananem - zmiksować.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym wymieszać z daktylami zmiksowanymi z bananem i żółtkami. Następnie dodać mąkę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
pianę z białek dodać do przygotowanego ciasta i dokładnie połączyć.
Ciasto wylać na blachę o średnicy około 20x20 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Smacznego !