Zielona zupa warzywna z kurczakiem
Chyba każdy lubi zjeść sobie pyszną i sycącą zupę w chłodny jesienny wieczór po ciężkim dniu pracy. Szczególnie taką, która jest nieszczególnie trudna w przygotowaniu:) Proponuję więc pyszną zupę z zielonych warzyw, z kurczakiem i na koniec zabieloną śmietanką, która umili zimny wieczór całej rodzinie.
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, gdyż zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie:) Szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Zielona zupa warzywna z kurczakiem(6 porcji)
Składniki:
- olej do smażenia
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 1 średni por, pokrojony w plasterki
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 duże garści posiekanej kapusty
- 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
- 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy)
- 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
- 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- posiekany koperek do podania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej średni rondel z 2 łyżkami oleju na dużym ogniu, włóż kurczaka, obsmaż z każdej strony do zarumienienia i wyjmij na talerz.
- Do tego samego rondla wrzuć pora, ziemniaki i podsmaż mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj kapustę i fasolkę i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Po tym czasie dodaj bulion, listki laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie
- Dodaj kurczaka, brokuły i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5-7 minut aż brokuły zmiękną.
- Podawaj zupę posypaną koperkiem z chrupiącym chlebkiem.
Przygotowane TCC:
- Do misy TCC wyposażone w mieszadło wlej 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie dodaj pora, ziemniaki, fasolkę i kapustę i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Po tym czasie wlej bulion, dodaj listki laurowe i ziele angielskie i uruchom program P2 na 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
- Na koniec dodaj brokuły i śmietankę i uruchom program P2 slow cook na około 10 min, do miękkości brokułów.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp koperkiem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Green vegetable soup with chicken(6 servings)
Ingredients:
- oil for frying
- 1 chicken breast cut into large cubes
- 1 medium leek, sliced (only white part)
- 4 potatoes, peeled and diced
- 2 large handfuls of chopped cabbage
- 1 cup green beans, trimmed and halved
- 1 l of chicken stock
- 1 large head of broccoli, cut into florets
- 2 bay leaves, a few dried allspice berries
- 1/2 cup double cream
- chopped dill to serve
- salt and pepper
Preparation:
- Heat medium saucepan over high heat, add 2 tablespoons of oil and chicken, and cook until browned of all sides, then transfer to a plate.
- Add leek and potatoes to the saucepan, and cook for 2-3 minutes, stirring occasionally. Then add cabbage and green beans and cook for the next 2-3 minutes.
- Next add the stock, bay leaves and allspice and cook covered for about 15 minutes, or until the potatoes are almost soft.
- Add chicken, broccoli and cream, season with salt and pepper to taste and cook for another 5-7 minutes.
- Serve sprinkled with dill with crispy bread.
Preparation TCC:
- Add 2 tbsp of oil and chicken into TCC bowl fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 5 minutes.
- Then add leeks, potatoes, beans and cabbage and launch P1 slow cook program for 5 minutes.
- After this time, add the chicken, stock, bay leaves and allspice and launch the P2 slow cook for 15-20 minutes until the potatoes are almost soft.
- Finally add the chicken, broccoli and cream and launch the P2 slow cook for 10 min.
- Season with salt and pepper to taste and serve sprinkled with dill with crispy bread.
Enjoy!