Zielona zupa warzywna z kurczakiem

Zielona zupa warzywna z kurczakiem

Chyba każdy lubi zjeść sobie pyszną i sycącą zupę w chłodny jesienny wieczór po ciężkim dniu pracy. Szczególnie taką, która jest nieszczególnie trudna w przygotowaniu:) Proponuję więc pyszną zupę z zielonych warzyw, z kurczakiem i na koniec zabieloną śmietanką, która umili zimny wieczór całej rodzinie.

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, gdyż zrobi on tą zupę praktycznie za Ciebie:) Szczegóły poniżej.

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Zielona zupa warzywna z kurczakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 1 średni por, pokrojony w plasterki
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 duże garści posiekanej kapusty
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół
  • 1 l bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz rzadsze zupy)
  • 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
  • 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • posiekany koperek do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średni rondel z 2 łyżkami oleju na dużym ogniu, włóż kurczaka, obsmaż z każdej strony do zarumienienia i wyjmij na talerz.
  2. Do tego samego rondla wrzuć pora, ziemniaki i podsmaż mieszając od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj kapustę i fasolkę i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj bulion, listki laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie
  4. Dodaj kurczaka, brokuły i śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 5-7 minut aż brokuły zmiękną.
  5. Podawaj zupę posypaną koperkiem z chrupiącym chlebkiem.

Przygotowane TCC:

  1. Do misy TCC wyposażone w mieszadło wlej 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Następnie dodaj pora, ziemniaki, fasolkę i kapustę i ponownie uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  3. Po tym czasie wlej bulion, dodaj listki laurowe i ziele angielskie i uruchom program P2 na 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  4. Na koniec dodaj brokuły i śmietankę i uruchom program P2 slow cook na około 10 min, do miękkości brokułów.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku, posyp koperkiem i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Green vegetable soup with chicken

(6 servings)

Ingredients:

  • oil for frying
  • 1 chicken breast cut into large cubes
  • 1 medium leek, sliced (only white part)
  • 4 potatoes, peeled and diced
  • 2 large handfuls of chopped cabbage
  • 1 cup green beans, trimmed and halved
  • 1 l of chicken stock
  • 1 large head of broccoli, cut into florets
  • 2 bay leaves, a few dried allspice berries
  • 1/2 cup double cream
  • chopped dill to serve
  • salt  and pepper

Preparation:

  1. Heat medium saucepan over high heat, add 2 tablespoons of oil and chicken, and cook until browned of all sides, then transfer to a plate.
  2. Add leek and potatoes to the saucepan, and cook for 2-3 minutes, stirring occasionally. Then add cabbage and green beans and cook for the next 2-3 minutes.
  3. Next add the stock, bay leaves and allspice and cook covered for about 15 minutes, or until the potatoes are almost soft.
  4. Add chicken, broccoli and cream, season with salt and pepper to taste and cook for another 5-7 minutes.
  5. Serve sprinkled with dill with crispy bread.

Preparation TCC:

  1. Add 2 tbsp of oil and chicken into TCC bowl fitted with stirrer and launch P1 slow cook for 5 minutes.
  2. Then add leeks, potatoes, beans and cabbage and launch P1 slow cook program for 5 minutes.
  3. After this time, add the chicken, stock, bay leaves and allspice and launch the P2 slow cook for 15-20 minutes until the potatoes are almost soft.
  4. Finally add the chicken, broccoli and cream and launch the P2 slow cook for 10 min.
  5. Season with salt and pepper to taste and serve sprinkled with dill with crispy bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów