Brownie z dynią (wegańskie)
Znakomite, jesienne brownie dyniowe. Z cynamonową nutą i dużą porcją gorzkiej czekolady. Całość idealnie dopełniają kwaśne ziarenka granatu.
Brownie z dynią (wegańskie)
/blaszka o długości 25 cm/
300g upieczonej dyni (w miarę odcedzonej z wody)
1/2 szklanki suszonych daktyli (namoczonych przez około 1 godzinę w gorącej wodzie)
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki owsinej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka roślinnego
do podania:
100g gorzkiej czekolady
1 granat
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednego naczynia włożyć dynię, odcedzone daktyle, wcześniej przygotowaną czekoladę, obie mąki, cynamon i mleko roślinne. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Przełożyć ją do formy, wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i je ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Wyjąć ziarenka z granatu i udekorować nimi nasze brownie.