Pełnoziarniste cytrynowo - marchewkowe muffinki
Są to moje pierwsze muffiny marchewkowe i na pewno, jeszcze nie raz, je powtórzę. Delikatne i bardzo puszyste. Niestety nie mam ich zdjęcia w przekroju, ale naprawdę, konsystencja środka tych babeczek jest wspaniała. Dodatek cytryny idealnie podkreśla subtelny smak marchewki. Myślę, że te muffinki świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole lub pracy. Moim zdaniem są fantastyczne!
Pełnoziarniste cytrynowo - marchewkowe muffinki
(inspiracja: Ervegan)
/9 muffinek/
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 i 1/2 szklanki marchewki startej na tarce o najgrubszych oczkach
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cytryna - starta z niej skórka i wyciśnięty sok
W jednej misce wymieszać mąkę i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszać olej, mleko, sok z cytryny, cukier i siemię. Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę i skórkę cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
Masę przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy na pewno są przepieczone. Wyjąć i lekko ostudzić, chociaż mi bardzo smakowały gorące muffinki, prosto z piekarnika.