Grzanki z prawdziwkami i sałatą rzymską na ciepło
Mówią, że tylu grzybów, ile znaleźć można teraz w lasach, nie było od lat! Cudownie! Bo grzyby to właśnie najlepszy, jesienny rarytas. Szczególnie, jeśli dysponujemy porcyjka borowików, wtedy czeka nas prawdziwa uczta!
W tym roku zaliczyliśmy już obowiązkowy makaron z grzybami, grzyby w sosie śmietanowym, tartę z grzybami- czas więc na kilka eksperymentów!
Na pierwszy ogień poszła ciepła przystawka- grzanka, do niej podsmażona sałata rzymska (podawana na ciepło bije na głowę wersję jedzoną na surowo!), do tego trochę pleśniowego sera, sadzone jajko (z obowiązkowo płynnym środkiem!) i smażone na maśle prawdziwki. Czy trzeba kogoś namawiać dłużej nić 5 sekund na taki zestaw?!
Proporcje na 2 porcje.
Składniki:- prawdziwki - 4-6 szt
- jajko - 2 szt
- pieczywo - 2 duże kromki
- sałata rzymska - 1 główka
- oliwa - ok. 4 łyżki
- masło - 2 łyżki
- ser peśniowy - ok. 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry, usmaż je na złoto na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Sałatę rzymską pokrój wzdłuż na ćwiartki. Usmaż na oliwie, aż lekko się zarumieni.
W tym samym czasie przygotuj grzanki: pieczywo skrop oliwą, usmaż na złoto, opiecz w tosterze lub pod grzałką piekarnika.
Na odrobinie oliwy przygotuj też sadzone jajka.
Na ciepłych grzankach ułóż porcje sałaty, pokrusz na nie ser pleśniowy. Kolejno połóż jajka i prawdziwki. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.