Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie.
Jedyne co mogę powiedzieć o tym serniku to, że jest obłędny, kremowy, aksamitny i taki mocno czekoladowy. Ja się w nim po prostu zakochałam, więc spróbujcie koniecznie i Wy.
Jest więc idealnie gładki i soczyście czerwony mus truskawkowo-malinowy, jest kwaskowy, wyrazisty kompot rabarbarowy, a do tego wszystkiego kremowy serek z mascarpone i skyra. Ten ostatni to typowo skandynawski produkt, coś pomiędzy jogurtem a serkiem homogenizowanym.
Domowe lody na patyku to przepyszny deser w sam raz na ochłodę w upalne dni, idealny dla dzieci. Są rewelacyjne w smaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów.
Dzisiaj spodziewam się odwiedzin moich przyjaciół, niestety nie miałam czasu na dłuższe przygotowania do ich wizyty. Nie oznacza to jednak, że nie poczęstuję ich pysznym deserem. Przygotuję efektowny, a super łatwy w przygotowaniu krem truskawkowy.
Steki wyjmujemy z marynaty, delikatnie smarujemy olejem sezamowym i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z azjatycką mizerią...
To ciasto jest moim wakacyjnym tegorocznym hitem. Smakuje jak najlepszy czekoladowy sernik. Przygotowuje się je bardzo szybko, a końcowy efekt zachwyci każdego. Niezbyt słodkie, ale mocno głębokie w smaku. Solony karmel na wierzchu to jego idealne wykończenie.
Jest to bardzo lekka i delikatna tarta, z niebanalnym dodatkiem przepysznych ciasteczek amaretti. Przełamują one kwaśny smak porzeczek. Deser ten świetnie się sprawdzi na letni podwieczorek, ale ja traktowałam go również jako pieczoną wersję śniadaniowej jaglanki.
W każdym razie domowa wersja jest na pewno zdrowsza od kupnej, gdyż zawiera znacznie mniej cukru, bo smaku daje jej duża ilość bakalii. W przepisie poniżej jest ich więcej niż samych płatków, w kupnej granoli będzie ich tylko kilka procent! Przygotowanie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, a przy tym można zużyć zawartość wszystkich napoczętych opakowań.
Ostatnio zakochałam się w ciastach z kaszy jaglanej, co z resztą można zauważyć na moim blogu. Tym razem stworzyłam bardzo mocno czekoladowy sernik. W smaku prawie identyczny jak ten tradycyjny z twarogu. Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego smakowitego i prostego pomysłu!
Pyszny dwuwarstwowy serniczek bez pieczenia z musem z czarnej porzeczki w jednej warstwie i aromatem waniliowym w drugiej. Na chrupkim spodzie zrobionym ze śniadaniowych kuleczek zbożowych i czekolady. Całość wykończona galaretką o smaku owoców leśnych z dodatkiem likieru Cassis i owoców czarnej porzeczki.
Znalazłam w mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego.
Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!
Pierwsze tegoroczne słoiki z ogórkami kiszonymi są u mnie już zrobione, dlatego też chciałabym podzielić się z Wami chyba najlepszym (jak dla mnie) przepisem na nie.
Kiedy zobaczyłam tę sałatkę u Amber - wiedziałam, że muszę ją zrobić. Tak się złożyło, że akurat wszystkie potrzebne składniki miałam w domu;-) Przystąpiłam od razu do popełnienia jej. Pyszna:-) Polecam!