Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą
Lato to nie tylko czas truskawek i czereśni, ale także cukinii i kabaczków. A to świetni przyjaciele wszystkich wypieków, szczególnie jeśli doda się je do ciasta w tartej postaci. Świetnie nawilżają miąższ chleba i nadają mu ciekawego smaku.
Zrobiłam tak z ciastem na prosty chleb żytni, dodałam jeszcze posiekaną kolendrę. Wyszedł z tego ciekawy żytniak o subtelnym smaku, a to się rzadko zdarza, bo zazwyczaj żytnie wypieki wydają się być ciężkie ?
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki żytniej typ 720 - 550 g
- letniej wody - 320 ml
- tartej cukinii - 150 g
- garść kolendry - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- keksówka
- waga kuchenna
- ściereczka
- misa
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, tartą na tarce cukinię i posiekaną kolendrę. Wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników.
2. Ciasto o konsystencji plasteliny przekładamy do posmarowanej tłuszczem keksówki. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy plastrami cukinii. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb serwujemy ze Smakowitą Lekko Soloną.