Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą

Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą

Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato to nie tylko czas truskawek i czereśni, ale także cukinii i kabaczków. A to świetni przyjaciele wszystkich wypieków, szczególnie jeśli doda się je do ciasta w tartej postaci. Świetnie nawilżają miąższ chleba i nadają mu ciekawego smaku.
Zrobiłam tak z ciastem na prosty chleb żytni, dodałam jeszcze posiekaną kolendrę. Wyszedł z tego ciekawy żytniak o subtelnym smaku, a to się rzadko zdarza, bo zazwyczaj żytnie wypieki wydają się być ciężkie ?

Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. sól - 1,5 łyżeczki
  2. aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
  3. mąki żytniej typ 720 - 550 g
  4. letniej wody - 320 ml
  5. tartej cukinii - 150 g
  6. garść kolendry - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. keksówka
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. misa

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, tartą na tarce cukinię i posiekaną kolendrę. Wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników.
2. Ciasto o konsystencji plasteliny przekładamy do posmarowanej tłuszczem keksówki. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy plastrami cukinii. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb serwujemy ze Smakowitą Lekko Soloną.

Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów