Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką

Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką



Zdjęcie - Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętam ten deser z dzieciństwa kiedy mama przygotowywała go dla nas na mleku prosto od krówki naszej sąsiadki. Smaczny, pożywny i pachnący cynamonem. Gdy dorosłam na długie lata o nim zapomniałam. Kto by pomyślał, że po tylu latach znowu stanie się jednym z moich ulubionych już nie deserów ale śniadań. Z pewną jednak różnicą bo teraz z konieczności przygotowuję go na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii i sezonowych owoców. Zazwyczaj robię od razu kilka porcji, zamykam je w słoiczkach i trzymam w lodówce. W ten sposób mam śniadanie na 2-3 dni. Jest to również dobre rozwiązanie gdy wybieram się w podróż. Zabieram je ze sobą by nie sprawiać innym kłopotu swoją restrykcyjną dietą.
Zdjęcie - Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ryż na mleku kokosowym z czerwoną porzeczką
Składniki na 3 porcje
125g ryżu (biały długoziarnisty lub arborio)
500ml mleka kokosowego
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki owoców czerwonej porzeczki
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać 2 płaskie łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, sól i ryż. Zamieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu zamieszać aby ryż się nie przypalił. W zależności od gatunku ryżu trwa to około 30 -45 minut. Ryż powinien napęcznieć, być miękki i wchłonąć całkowicie mleko. Zestawić rondel z gazu i zostawić pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty aby ryż nabrał kremowej konsystencji. Przełożyć do słoiczków lub salaterek. Czerwoną porzeczkę zasypać pozostałym cukrem i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Rozmieszać skrobię ziemniaczaną z wodą i wlać do gotującej się czerwonej porzeczki cały czas mieszając. Ponownie zagotować. Rozlać równomiernie do słoiczków z ryżem. Gdy ryż całkowicie wystygnie zamknąć słoiczki i wstawić do lodówki. Można je tam przechowywać 2-3 dni.
Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów