Jaglana tarta z porzeczkami i ciastkami amaretti
Jest to bardzo lekka i delikatna tarta, z niebanalnym dodatkiem przepysznych ciasteczek amaretti. Przełamują one kwaśny smak porzeczek. Deser ten świetnie się sprawdzi na letni podwieczorek, ale ja traktowałam go również jako pieczoną wersję śniadaniowej jaglanki.
Jaglana tarta z porzeczkami i ciastkami amaretti
/forma o średnicy 28cm/
spód:
170g kaszy jaglanej
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego
owoce:
1kg porzeczek
4 łyżki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
do podania:
ciasteczka amaretti
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Zimną kaszę zmiksować z bananami i olejem kokosowym. Formę delikatnie wysmarować również olejem kokosowym. Wyłożyć do niej wcześniej przygotowaną masę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie porzeczki wymieszać z ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem udekorować ciastkami amaretti. Kroić, kiedy tarta będzie już zimna - najlepiej po około 2 godzinach w lodówce.