Łatwy i szybki deser truskawkowy
Dzisiaj spodziewam się odwiedzin moich przyjaciół, niestety nie miałam czasu na dłuższe przygotowania do ich wizyty. Nie oznacza to jednak, że nie poczęstuję ich pysznym deserem. Przygotuję efektowny, a super łatwy w przygotowaniu krem truskawkowy.
Krem ten, po małych modyfikacjach można wykorzystać do tortów lub ciast. W takim przypadku polecam dodać do podanego niżej przepisu 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody, wystudzoną galaretkę miksujemy z gotowym krem i wykładamy na ciasto.
Składniki:
1/2 kg truskawek,
1/2 kg serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
50 ml likieru truskawkowego, świetnie sprawdzi się tez domowa nalewka.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, suszymy i odszypułkowujemy. Około 1/4 zostawiamy do dekoracji deseru. Pozostałe rozdrabniamy za pomocą blendera. W misie miksera umieszczamy serek i cukier, chwile ucieramy. Dodajemy alkohol, a po kolejnej minucie mieszania truskawki. Po połączeniu się składników, chłodzimy krem. Ja podałam deser w małych słoiczkach przybrany pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.