Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek
Kiedy zobaczyłam tę sałatkę u Amber - wiedziałam, że muszę ją zrobić. Tak się złożyło, że akurat wszystkie potrzebne składniki miałam w domu;-) Przystąpiłam od razu do popełnienia jej. Pyszna:-) Polecam!
Przepis podaję za Amber: Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 200 g bobu,
- 100 g kurek,
- garść liści ziół (u mnie mięta, cząber, bazylia),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować w osolonym wrzątku około 2o minut. Bób gotować na parze 10 minut lub w słonej wodzie, wystudzić pod zimną wodą i obrać z łupin. Kurki oczyścić. Cebulkę i czosnek posiekać
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć do odparowania płynu. Dodać czosnek i zmniejszmy nieco ogień. Smażyć kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki przełożyć na drugą patelnię, dodać łyżkę masła i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do kurek i bobu, wymieszać, dodać liście ziół i krótko razem podsmażyć. Posypać solą i pieprzem. Podawać od razu.