Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią

Znalazłam w mojej przepastnej lodówce kawałek pięknej kiełbasy chorizo i ugotowany ryż, który bardzo potrzebował już przetworzenia, postanowiłam więc przygotować klopsiki w stylu hiszpańskim. A że miałam też cukinię, resztę grzybów i paprykę przygotowałam też zdrową potrawkę, która doskonale pasuje do wszystkiego. Takim też sposobem powstały pyszne klopsiki wołowe z chorizo, ryżem i aromatyczną kolendrą, które podałam na szybkiej potrawce z cukinią, papryką i pieczarkami. Aż sama byłam zaskoczona jakie to wyszło pyszne! Generalnie rzecz biorąc, przygotowanie tego dania było też zaskakująco łatwe i przyjemnie, polecam gorąco!

Zdjęcie - Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeżeli jesteś posiadaczem Tefala Cuisine Companion to przygotowanie tego dania będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze! Jeżeli nie posiadasz zmielonego mięsa, wystarczy wrzucić do misy wyposażonej w ostrze tnące kawałki wołowiny, tutaj razem z chorizo i zmiksować przez 30 s przy prędkości 10:) I proszę, baza na klopsiki gotowa. Tak samo z potrawką, wrzucamy wszystkie składniki do misy wyposażonej w mieszadło i sama się zrobi. Szczegóły poniżej.

Zdjęcie - Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią

(4 porcje)

Składniki na klopsiki:

  • 1 jajko rozbełtane
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na potrawkę:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400g (1 puszka) krojonych pomidorów
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia, uformuj dłońmi klopsiki o średnicy około 2-3 cm i ułóż je na blaszce tak by siebie nie dotykały.
  4. Włóż klopsiki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż przestaną być surowe w środku.
  5. W międzyczasie w celu przygotowania potrawki, w dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij z ognia. Jeśli masz Tefal Cuisine Companion, włóż do misy wyposażonej w mieszadło olej, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj resztę składników sosu i włącz program P2  slow cook na 25 minut. Po sygnale dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  6. Wyjmij klopsiki z piekarnika, wmieszaj je do sosu i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spanish meatballs with zucchini stew

(4 servings)

Ingredients for the meatballs:

  • 1 egg beaten
  • 200 g ground beef
  • 200 g chorizo sausage, finely diced
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 cup cooked rice
  • 1/4 cup chopped coriander leaves
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the stew:

  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 onion finely chopped
  • 2 cloves of garlic, minced
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 400g (1 can) chopped tomatoes
  • 1 zucchini, diced
  • 100 g mushrooms, quartered
  • 1/2 red bell pepper, diced
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. For meatballs mix all ingredients in a medium bowl and mix with your hands until combined. Season with salt and pepper to taste.
  3. Line a baking sheet with parchment paper. Roll small amount of meat between your palms to form meatballs about 2-3 cm in diameter and arrange very close together on baking sheet.
  4. Place meatballs in the preheated oven and bake 15-20 minutes until cooked through.
  5. Meanwhile in a large pan, heat oil over medium heat, add onion and cook and stir until onion is translucent. Add garlic, cumin, oregano and tomatoes and bring to boil. Add zucchini, mushrooms and bell pepper and cook for about 20 minutes, to desired doneness. Season with salt, pepper and sugar to taste and remove from heat. If You have Tefal Cuisine Companion, add oil, onion and garlic to the bowl fitted with stirrer and turn on P1 slow cook for 3 minutes. Next add rest of sauce ingredients and turn on P2 slow cook mode for 25 minutes. After the beep season with salt, pepper and sugar to taste.
  6. Remove meatballs from oven and transfer to sauce. Gently stir to combine and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy