Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego

Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego
Zdjęcie - Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bób, jeszcze do niedawna uchodził za pospolity i zwyczajny, dziś przeżywa prwadziwy boom. Dawniej jedzono go tylko na ciepło wydłubując ziarenka z łupinek. Dziś jest skladnikiem interesujących dań, składnikiem sałatek, omletów, zapiekanek i past do pieczywa. Mnie to cieszy niezmiernie, ponieważ bób uwielbiam.
Warto wykorzystać krótki sezon bobowy na maksa!
Ziarenka bobu to mnóstwo błonnika pokarmowego wspierającego trawienie oraz kwas foliowy, wpływający korzystnie na układ krwionośny. 100 g bobu to około 110 kcal, więc niemało, ale dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu, a sporej wspomnianego błonnika, może pomóc zadbać o wagę, gdyż zapewnia na długo uczucie sytości.
Poniżej przepis na kapitalną sałatkę z bobem, kaszą jeczmienną, zielonym groszkiem i ogórkiem małosolnym. Świetna na kolację, lekki lunch lub szybki obiad na gorące dni lata. Polecam!

Składniki:
Zdjęcie - Sałatka z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 szklanka pęczaku
1 szklanka świeżego zielonego groszku
300 g (najlepiej już ugotowanego) bobu
4 ogórki małosolne
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
4 łyżeki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego/winnego
szczypta cukru
sól, pieprz

Wykonanie:
  • pęczak wsypać na osolony wrzątek i gotować 13-15 minut, następnie odcedzć
  • bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek
  • ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać
  • groszek gotować w osolonej wodzie przez około 3-5 minut, odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą, by nie stracił koloru
  • wymieszać oliwę, cukier, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać do smaku sól i pieprz. Z tak przygotowanym dressingiem wymieszać kaszę, bób, zielony groszek i ogórki
SMACZNEGO !

Kategorie przepisów