To bardzo proste domowe lody owocowe, do których przygotowania nie potrzebujecie maszynki do lodów, wystarczy dobry blender/mikser, taki o sporej mocy.
Bardzo prosty pomysł na szaszłyki. Wszyscy wielbiciele prostych potraw i tradycyjnych smaków będą zadowoleni. W dodatku tak przygotowane szaszłyki można upiec zarówno na grillu jak i w przypadku deszczowej pogody w piekarniku.
Faszerowana cukinia to zawsze fajna opcja na smaczny posiłek, prawda?
Tym razem u mnie najprościej jak się da – posiekana drobiutko, usmażona pierś z kurczaka, posypana tartą mozzarellą oraz pomidorkami koktajlowymi. Całość świetnie smakuje polana ketchupem.
Dzisiejszy przepis był bardzo eksperymentalny. Jagodzianki bez jajek, mleka i masła. Ktoś by powiedział: jak to możliwe!? Na pewno nie wyszły.A wręcz odwrotnie! :-)
Lemoniada ogórkowa Lemoniada ogórkowa koi pragnienie, orzeźwia niesamowicie, wybornie smakuje i jak wygląda... W sumie nawet nie wiem dlaczego wcześniej jej nie wrzuciłam. Teraz latem to napój niemalże codzienny. Zwłaszcza gdy mamy sezon ogórkowy, korzystajmy z tego. Wasze zdrowie!
Dla tych którzy w poprzednim roku robili fasolkę szparagową po katalońsku i rozsmakowali się w tym daniu, mam dobrą wiadomość. Wersja z papryką jest równie smaczna 🙂
Nie wiem jak Wy, ale ja w sezonie letnim wprost uwielbiam takie dania z warzyw.
Choć nie jest to może danie kojarzące się wybitnie z ciepłym latem, przygotowałam je w wersji wzbogaconej o młodą kapustę, pachnącej koperkiem, aż zielonej od szczypioru.
Pudding chia z kiwi może stanowić zarówno doskonały pomysł na śniadanie jak i na deser. Wykonanie jest banalnie proste, a jedzenie puddingu w takim wydaniu, na pewno będzie o wiele przyjemniejsze.
Muszę napisać i mocno to podkreślić, że przygotowywanie kiszonek to naprawdę baaardzo prosta sprawa! Wystarczy trzymać się kilku podstawowcyh zasad, aby otrzymać naprawdę wyjątkowo pyszne ogórki (lub inne warzywa), pełne witamin, chrupkie, po prostu pyszne!
Są takie dania, które chyba nie mogą się znudzić i nie wyobrażamy sobie bez nich celebrowania wielu okazji. Takie na przykład spotkanie towarzyskie, przyjęcie, otwarty bufet pełen przekąsek- czy wyobrażacie sobie, że mogłoby wśród sałatek i innych śledziowych koreczków zabraknąć jego, króla zakąsek- tatara wołowego?!
„Miętusek” to pyszne i bardzo ładnie prezentujące się ciasto. Jak sama nazwa wskazuje jedna z mas (budyniowa) ma miętowy posmak, a wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna.
Dojrzałe owoce ugotowałem w lekkim syropie, który można przygotować bez cukru (wystarczy odrobina wybranego słodzika), obrałem ze skórki i zmiksowałem ze świeżymi listkami bazylii.