Soki z owoców sezonowych od zawsze były u nas w domu. Babcia miała sad i mnóstwo darów lata było przerabianych w ten sposób. Soki z czarnej porzeczki to całe moje dzieciństwo.
Zaczyna się ten czas, kiedy moce przerobowe mojej rodziny nie dają rady i zawsze zostaje nam gdzieś w lodówce miseczka wiśni, jagód czy czerwonych porzeczek. Mam w takim przypadku sprawdzony sposób na błyskawiczne w przygotowaniu ciasto. Jest lekkie i wilgotne (to zasługa oleju i jogurtu w nim zawartych), a do tego składnik wystarczy wymieszać przysłowiowym widelcem.
Myśląc o tej sałatce przede wszystkim na pierwszy ogień wybija się skojarzenie, że jest to sałatka bardzo uniwersalna.
Sprawdzi się zarówno na kolację, na grilla, na imprezę, dosłownie wszędzie.
Te babeczki jogurtowe są delikatne niczym najbardziej puszysty kawałek biszkoptu, pięknie pachną skórką cytrynową i wprost rozpływają się w ustach. Co roku, gdy tylko sezon na borówki i jagody trwa w najlepsze, piekę ich przynajmniej tuzin (a zwykle nawet trzy).
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki pietruszki pełna witaminy C polana olej lnianym z pierwszego tłoczenia, skropiona sokiem z cytryny.
Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.
Bagietki nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić je na plastry, jednak staramy się nie przeciąć ich do końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy masłem czosnkowo-pietruszkowym. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową...
Drożdżówki w sezonie malinowym muszą pojawić się przynajmniej raz. Duża ilość słońca sprawia, że maliny są wyjątkowo słodkie a ich cudowny aromat niezmienny pięknie. Ciasto nie jest zbyt przesłodzone, można dodać łyżkę cukru więcej lub polukrować po upieczeniu.
Znacie ciasto „Lodowiec”?
Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie.
Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną masą budyniową i dużą ilością owoców przykrytych galaretką.
Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi posypane cukrem pudrem to świetny smakołyk idealny na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć innych kwaśnych owoców.
Steki z kalafiora od dawna za mną chodziły. Widziałam je na tylu stronach i obiecywałam sobie, że muszę je zrobić...I w końcu ten moment nastąpił. Teraz zadaję sobie pytanie - dlaczego tak długo zwlekałam? Prawdziwa gratka dla koneserów kalafiora:-) Zapraszam na prawdziwą ucztę smaku!