Kruche ciasto, warstwa prażonych jabłek i pianka z białek z dodatkiem proszku budyniowego i oleju.
(...)
Ciasto najbardziej smakowało mi na 2 dzień po upieczeniu.
Gdy temperatura za oknem spada jak jesienne liście z drzew na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy, rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka.Dynia, kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa do przygotowania kremów.
Chleb pszenno-orkiszowy z dzisiejszej piekarni jest wyjątkowy. Pyszny i do tego nie wymaga dużo pracy. Mikser wykona całą robotę:-) Cóż jeszcze można powiedzieć? Tylko tyle, że musicie koniecznie spróbować.
Moim zdaniem są mięciutkie z chrupiącymi kawałkami tartych migdałów z lekkim posmakiem słodzika. Inni twierdzą, że babeczki są nieco suche, innym nie podobają się migdały na wierzchu, kolejni cieszą się, że bez cukru... Ile osób tyle opinii.
Amerykańskie puszyste placuszki. Bardzo proste do wykonania, a najlepsze na śniadanie. Dzisiaj wersja z dodatkiem cynamonowego wzorku :) Dzięki niemu zyskują nie tylko na wyglądzie, ale również na smaku. Tradycyjnie najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego.
Wiele już razy, głównie w jesienno-zimowym okresie, przygotowywałam marchewkowe ciasto. Bardzo je lubię i uważam, że to jedno z tych ciast, do których chce się wracać. Jest smaczne, wilgotne, z posmakiem cynamonu czy przypraw korzennych. Tym razem jednak ciasto wyszło tak smaczne, że wprost nie mogłam się od niego oderwać. Jestem prawie pewna, że większość spałaszowałam właśnie ja 😉
Racuszki na kefirze wychodzą rewelacyjne. Są delikatne, puszyste i niesamowicie smaczne. U nas zniknęła od razu cała porcja i jutro robię po raz drugi :-)
Szybka, dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego,pożywna i bardzo smaczna tarta z moją ukochaną cukinią. Często robię ją na obiad, ale smakuje również na zimno jako przekąska lub drugie śniadanie.
Nie chcę się tutaj za bardzo chwalić, ale tym ciastem przeszedłem samego siebie! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami jest tak obłędnie pyszny, że zniknął cały na drugi dzień po upieczeniu. Oczywiście z pomocą znajomych i rodziny, chociaż sam pewnie też dałbym mu radę. 😉 Po prostu po każdym skończonym kawałku ma się ochotę sięgnąć po następny i następny. Oj tak, połączenie białej czekolady i pistacji to coś, co łasuchy lubią najbardziej. 🙂
Drobiowe kotleciki z chrupiącej panierce z orzechów włoskich zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego.
Jest to fajna opcja dla wszystkich tych, którzy łapią się na tym, że jedzą w pośpiechu 😉 Tutaj, nie ma zmiłuj, jest co gryźć;)
Mięsko jest bardzo ciekawe, chrupiące.
Ciasto Mars to kolejna wersja pysznego smakołyku inspirowanego popularnym batonikiem i z jego dodatkiem. Ciasto jest dość słodkie, aczkolwiek bardzo smaczne, idealne na rodzinne przyjęcia lub jako deser do popołudniowej kawy
Baba ganoush to obok hummusu chyba najpopularniejsza arabska przystawka. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla tej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. 5 prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt!
Harissę połączyłam z wodą różaną i sokiem z cytryny. Pikantną, kwiatową pastą wymasowałam kawałki piżmowej dyni, którą dostałam na hali w Gdyni. Przed zabiegiem delikatnie ją nacięłam jak (pewnie Wam znane) „ziemniaki Hasselback”. Po masażu posypałam ją z wierzchu płatkami róży i zapiekłam. Świeżo upieczoną dynię polecam serwować z kolendrą i granatem, bombowe połączenie.