Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki pietruszki pełna witaminy C polana olej lnianym z pierwszego tłoczenia, skropiona sokiem z cytryny.
Powoli ogarniamy tryb letniego rozleniwienia i wracamy do rzeczywistości po urlopie. Na pierwszy rzut powrót do korzeni czyli muffinki, które znikają nim lukier stężeje. Zapraszamy Was na lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką.
Bagietki nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić je na plastry, jednak staramy się nie przeciąć ich do końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy masłem czosnkowo-pietruszkowym. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową...
Drożdżówki w sezonie malinowym muszą pojawić się przynajmniej raz. Duża ilość słońca sprawia, że maliny są wyjątkowo słodkie a ich cudowny aromat niezmienny pięknie. Ciasto nie jest zbyt przesłodzone, można dodać łyżkę cukru więcej lub polukrować po upieczeniu.
Znacie ciasto „Lodowiec”?
Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie.
Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną masą budyniową i dużą ilością owoców przykrytych galaretką.
Pyszne, domowe drożdżówki z owocami, słodkim budyniem i kruszonką. Użyłam truskawek, jeszcze mi się nie przejadły w tym roku :), ale możecie je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub mrożonymi
Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi posypane cukrem pudrem to świetny smakołyk idealny na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć innych kwaśnych owoców.
Steki z kalafiora od dawna za mną chodziły. Widziałam je na tylu stronach i obiecywałam sobie, że muszę je zrobić...I w końcu ten moment nastąpił. Teraz zadaję sobie pytanie - dlaczego tak długo zwlekałam? Prawdziwa gratka dla koneserów kalafiora:-) Zapraszam na prawdziwą ucztę smaku!
Chlebki można upiec w piekarniku ja jednak wolę z patelni. Ciepły chlebek posmarowany masłem, posypany przyprawami smakuje bosko. Zwykle podaję takie chlebki do dań typu curry, gulasze, różnego rodzaju potrawki z sosem bo wtedy można sobie chlebek naan maczać w sosie, tak jak robią to ludzie na Bliskim Wschodzie.
Zaczynamy klasycznie, od ugotowania fasoli w osolonej wodzie. To ważne, aby nie była zbyt miękka, niech (niczym dobry makaron) stawia zębom lekki opór i będzie al dente.
Surówka z białej kapusty w zalewie octowej, która najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki zmiękną i się „przegryzą”.
Nam się jeszcze nie znudziła.
W sezonie cukiniowym, nie może zabraknąć obiadów z makaronem, w pysznym kremowym sosie z cukinią i kurczakiem. Obiad banalnie prosty w przygotowaniu, bardzo pożywny i sycący. Makaron w tym przepisie, możesz zastąpić ryżem lub kaszą 🙂