Dziś nie będzie nudy, bo na obiad serwuję gnudi (czyt. nudi). To po włosku golaski, czyli obierane z ciasta powoli ravioli. Moje golasy taplają się w najlepszym pomidorowym sosie jaki udało mi się ugotować (a pichcę od 20 lat), wzbogaciłam go o pomarańczowo-rozmarynową nutę.
Sałatka ziemniaczana z dodatkiem sałaty rzymskiej, dwóch rodzajów sera, prosciutto, jajek, czerwonej cebuli oraz miodowo-musztardowym dressingiem.
Smaczna i sycąca.
To dobra alternatywa dla gotowych buraków ze słoika, zwykle moim zdaniem zbyt mocno doprawianych octem spirytusowym, przez to mało delikatnych i smacznych.
Próbowaliście upiec kiedyś chleb w żeliwnym garnku? Uwielbiam tę metodę, bo mam pewność, że mój bochenek będzie pięknie okrągły, w środku miękki, a z zewnątrz dzięki pieczeniu pod przykrywką osiągnie chrupiącą i rumianą skórkę.
Cała idea tego ciasta jest niezwykle prosta, i aż trudno uwierzyć, że to się sprawdza- ale naprawdę tak jest! Wszystkie składniki na ciasto miesza się po prostu w misce. Wszystkie są sypkie, więc poradzi sobie z tym nawet 5-latek. Mamy tu cukier, mąkę i oraz kaszkę manny. I tyle. To ciasto bez jajek. Naprawdę magiczne, szczególnie że w smaku jest naprawdę pyszne i smakuje zupełnie jak klasyczna, krucha szarlotka.
Składniki mieszamy drewnianą łyżką w misce, odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej i potem wstawiamy do lodówki. Tam ciasto może pozostać do 14 dni. W dowolnym momencie wyciągamy kawałe ciasta, pieczemy bagietki, chleb, pizzę ... na co tylko mamy ochotę. I już:-)
Absolutnie doskonałe ciasto bez pieczenia.
Grysikowiec na herbatnikach. Z owocowym wkładem w postaci bananów. Przepyszne.
Osoby, które go próbowały nie domyśliły się co to za masa, więc jeśli ktoś za grysikiem nie przepada, też warto spróbować, może to będzie przełom;)
Są puszyste, delikatne i pełne moich ulubionych owoców jagodowych. Sekretem przygotowania idealnych pankejków jest dodanie do ciasta jogurtu lub maślanki i wykorzystanie masła zamiast oleju. Dzięki temu te amerykańskie placuszki wprost rozpływają się w ustach.
Łosoś w sosie teriyaki z tego przepisu doskonale nadaje się do przygotowania zarówno w warunkach domowych na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jak i na klasycznym grillu węglowym. Wystarczy zamarynować rybę odpowiednio wcześniej, a później tylko upiec w wybrany sposób.
Bardzo lubię ziołowe wypieki i z tego co zauważyłam, czytelnicy również często wybierają takie przepisy by odtworzyć je w swojej kuchni. Tym razem postawiłam na chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej na żytnim zakwasie.
Zrobiłam ciasto na placuszki greckie z cukinią i serem feta(można dodać też pocięte w paseczki plastry wędzonego łososia). Te przypieczone kawałki, które widać na zdjęciu to właśnie ser feta. Pysznie smakują z roszponką i sosem z cytryny i jogurtu.
To miało być takie proste jedzenie… zajadane w zaciszu domowym… bez sesji zdjęciowej, bez publikacji na blogu. Ziemniaczki wyszły jednak tak dobre, że postanowiłam wykonać je raz jeszcze, by zrobić im ładne zdjęcie i podzielić się przepisem z Wami.
Kakaowy biszkopt, lekka kawowa masa i orzeźwiające jeżyny - to wszystko łączy się w mojej dzisiejszej propozycji na ostatnie sierpniowe dni. Do tego typu masy pasują również inne jagodowe owoce np. maliny czy borówki. Całość na piątkę z plusem:)
Pogoda idealna żeby serwować sałatki, bo są lekkie, zdrowe i pyszne! Jeśli nie macie ośmiornicy możecie wykorzystać grillowanego łososia, albo krewetki. Też będzie pysznie.