Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Po raz pierwszy przygotowany samodzielnie – placek po węgiersku. Pyszny! Nad wyglądem powinnam jeszcze popracować, ale i tak jestem z siebie dumna;)

Poniżej przepis jedynie na placki ziemniaczane, bo przepis na gulasz publikowałam już wcześniej pod tym postem (KLIK). Jest to przepis na gulasz po węgiersku, najlepszy z najlepszych. Uwielbiam go i mega go Wam polecam, nie tylko w towarzystwie placków ziemniaczanych 😉

Na 5-6 dużych placków

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki. Odstawiamy na sito na kilka minut. Dodatkowo lekko odsączamy ziemniaki w dłoniach. Przekładamy do miski. Wodę po ziemniakach delikatnie zlewamy, a pozostałą na dnie garnka skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wykładamy 3 duże łyżki masy ziemniaczanej i rozprowadzamy ją po powierzchni patelni tworząc duży placek. Moc palnika zmniejszamy i smażymy placek na rumiano. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę.

Usmażone placki podajemy razem z gulaszem. Ja polecam serdecznie gulasz z TEGO przepisu (KLIK), posypane posiekaną natką. Dodatkowo można polać kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.

Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym Zdjęcie - Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ziemniaczki
1

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Młode ziemniaczki z kiełbasą i koperkiem
2

Młode ziemniaczki z kiełbasą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Talarki ziemniaczane z piekarnika
3

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem
1

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety ziemniaczane – prosty przepis!
1

Kotlety ziemniaczane – p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!