Tym razem zamarzyło mi się połączenie słodkiego pieczonego buraka z aromatycznym serem kozim. Aby wszystko tworzyło spójną całość, postanowiłem dodać świeżych ziół i całość zamknąć w formie kanapki. W ten sposób powstały gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem. Wprost stworzone na leniwe weekendowe śniadania!
Jeśli myślicie o szybkim i pysznym cieście do kawusi, to polecam jogurtowe z kruszonką. Miesza się je widelcem, przygotowanie zajmuje około 15 minut plus pieczenie. Ciasto super, sprawdzi się też do innych owoców.
Idealny deser na lato, bardzo lekki i delikatny. Torcik składa się z trzech warstw – z biszkoptów, jogurtowej pianki i owoców zatopionych w galaretce. Jeżeli masz apetyt na aromatyczne truskawki i coś lekkiego do kawy, serdecznie polecam taki deser
Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre i mogłabym napisać, że składam się prawie z samych truskawek tyle ich zjadłam, a wszystko to dlatego, że uwielbiam ich smak i aromat. Gdy już się nieco nimi na cieszyłam przygotowałam babeczki, do popołudniowej kawy, a że były pyszne to łapcie przepis.
Choć sezon na rabarbar już się kończy to można go upolować jeszcze w sklepie czy na targu ! Uwielbiam połączenie słodkich bułek czy ciasta kruchego z kwaśnym rabarbarem, od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa 🙂
Tym razem do pasty kanapkowej użyłam czerwonej soczewicy i kilku suszonych pomidorów jako wspomagacza smaku. Oprócz tego potrzebne są jeszcze zioła i przyprawy. I to wszystko. Kocham pasty kanapkowe za prostotę i smak.
Cudowne w smaku i bardzo zdrowe. Bardzo smakują dzieciom, to doskonała alternatywa dla sklepowych słodyczy. Z podanej ilości składników wyszło mi 7 babeczek .
Ciecierzycę podusić widelcem. Kukurydzę rozdrobnić w melakserze. Ciecierzycę, kukurydzę ,jajko i bułkę tartą wymieszać, dodać pokrojony szczypiorek. Z masy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej...
Kotlety chyba większość lubi. My robimy dość rzadko, a jak już robimy to staram się robić je inaczej niż tradycyjnie. Tym razem zrobiłam w panierce z płatków kukurydzianych. Wyszły bardzo smaczne
Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę.
Z ciastem fantastycznie się pracuje. Jest mięciutkie, pulchniutkie. Idealne.
Kolejny przepis na chleb codzienny na zakwasie. Tym razem piekłam na zakwasie z mąki żytniej białej, w przewadze z ekologicznej mąki pszennej. Chleb wyrastał w koszyczku, a piekłam go na okrągłej foremce do pieczenia pizzy.
Tym razem postawiłem na drożdżówki z serem i brzoskwiniami. Mimo że wyglądają niczym latające spodki, to smakują naprawdę znakomicie. 😉 Wyrośnięte ciasto drożdżowe skrywa aksamitną masę serową i słodką połówkę brzoskwini.
Ostatnio taki przepis wypatrzyłam w internetach. Sałatka nazwana była imprezową, a ja postanowiłam przygotować taką, jako dodatek do obiadu. Rodzinka była zachwycona tym prostym, a jednocześnie niebanalnym połączeniem.